Relikwie

In landen als Trinidad en Tobago worden doorgaans geen wedstrijden gehouden in een bobslee. Toch menen mensen uit dat land zich te moeten bekwamen in deze spectaculaire sport. Op de Winterspelen van 1994 in Lillehammer schreef zelfs een viermansbob uit Trinidad en Tobago zich in. Het was niet de eerste exotische ploeg. In 1988 deed Jamaica al mee, zwarte jongens die zich uitbundig presenteerden als de `rumrunners'. De sport vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika, waar Indianen races hielden op een slee, die ze een `toboggan' noemden. Kolonialisten ontdekten het tijdverdrijf van indianen en eskimo's en maakten er een moderne sport van. Eind vorige eeuw werden zelfs speciale banen aangelegd voor het zognoemde tobogganning. Zwitserland was het eerste Europese bob-land. Bobbing werd de beweging genoemd die de sleeërs maakten om meer snelheid te ontwikkelen. Vandaar nu bob-slee of bob. In 1924 kreeg de International Federation of Bobsled and Tobogganning het voor elkaar viermansbobben op de eerste Winterspelen in St. Moritz te krijgen. Later kreeg de tweemansbob toegang. De sport werd wereldbekend, met als gevolg dat ook mensen uit tropische landen gingen bobsleeën. Winnen doen ze nooit. Hoe enthousiast de mannen uit Jamaica en Trinidad en Tobago ook bobden.

Aflevering 31 in de serie over helden van deze eeuw.

    • Guus van Holland