Rattentempel

De Karni Mata-tempel in Deshnok, dertig kilometer van Bikaner in de noordwestelijke deelstaat Rajasthan, is de hemel op aarde voor de rat. Een grote zilveren poort verschaft toegang tot de heilige plek, waar het krioelt van de ratten. Enkele duizenden ratten doen zich tegoed aan meel, melk, fruit en snoep dat er door vrome hindoes voor ze wordt neergelegd. Het verhaal gaat dat een bezoeker een leven vol geluk tegemoetgaat, wanneer een rat over zijn of haar voeten loopt. Mocht de gast echter onverhoeds een rat doodtrappen, dan zou hij of zij het gewicht van de rat in goud aan de tempel schuldig zijn.

Volgens de legende woedde er in de vijftiende eeuw in het gebied rond Deshnok een mysterieuze koortsepidemie die aan duizenden kinderen het leven kostte. De radeloze ouders smeekten de heilige vrouw Karni Mata om de god van de dood te vragen hun kinderen terug te geven. De bemiddeling van Karni Mata slaagde ten dele: de god van de dood beloofde dat voor elk offer dat de ouders zouden brengen een kind als rat terug zou komen op aarde. De ratten in de tempel zijn dus de gereïncarneerde kinderen van lang geleden.