Onzeker Damrak zakt diep weg

De Amsterdamse effectenbeurs stond afgelopen week in het teken van onzekerheid. Onzekerheid over de economische vooruitzichten in Europa en vooral de Verenigde Staten en het daaraan gekoppelde rentebeleid. En onzekerheid over de vooruitzichten van sommige belangrijke bedrijven.

De nervositeit was zo groot dat de AEX flink terugviel en alle winst verspeelde die dit jaar was opgebouwd. Ultimo december 1998 stond de AEX-index op 538,36 punten, terwijl de graadmeter van de beurs gisteren ondanks een kleine rally op 535,1 bleef steken. Drie weken geleden leek het doorbreken van de 600-puntengrens nog slechts een kwestie van dagen.

Met spanning wordt gekeken naar tekenen van herstel van de economieën in de Europese Unie. Daarvoor zijn inmiddels voldoende aanwijzingen, zoals gunstige werkloosheidcijfers in Duitsland en een stijgend consumenten- en producentenvertrouwen in de meeste landen van de Unie.

En in de Verenigde Staten werd eveneens de hele week uitgekeken naar de werkgelegenheidcijfers die gisteren werden bekend gemaakt. Ook hier kan een sterke groei van de economie monetaire beleidsmakers inspireren om de rente te verhogen in een poging de inflatie te beteugelen. Slecht nieuws voor aandelen.

De algehele onzekerheid zou ook een oorzaak kunnen zijn voor merkwaardige koersbewegingen die in Amsterdam te zien waren. Vooral Wolters Kluwer dat - net als Reed Elsevier, Unilever en Koninklijke Shell - halfjaarcijfers naar buiten bracht, beleefde een merkwaardige week op het Damrak. De winststijging van 16 procent tot 332 miljoen gulden in het eerste halfjaar met de mededeling dat het concern een wat tegenvallende autonome groei doormaakte, werden door beleggers donderdag afgestraft.

Het aandeel verloor 5 procent in waarde, hetgeen nog mild was ten opzichte van Reed Elsevier dat zijn winstdaling met een koersval van 9,5 procent afgestraft zag. Onduidelijkheid over de toekomst was de belangrijkste reden.

Het merkwaardige van Wolters Kluwer was dat het fonds een dag later de grote aanjager op het Damrak was. De uitgever stond soms op een winst van meer dan 10 procent.

De uitspraak dat de winst per aandeel de komende jaren met 10 tot 15 procent zou stijgen, was weliswaar een verslechtering ten opzichte van het oude doel van 15 procent. Maar tegenover analisten verzekerde Wolters gisterendat ,,de 10 procent wel een minimum, maar de 15 procent geen maximum'' was. De targets zijn nog steeds ambitieus, zo luidde vervolgens de conclusie.

Vanzelfsprekend hangt voor het bereiken van die ambities veel af van de nieuwe topman die aantreedt. Caspar van Kempen volgt volgende maand Cor Brakel op. Ook bij Reed Elsevier is er een wisseling van de wacht met de komst van Crispin Davis op 1 september. Maar zijn uitgangssituatie is geheel anders dan die van Van Kempen bij Wolters.

Bij Reed Elsevier werd donderdag immers bekend gemaakt dat de nieuwe baas het hele bedrijf gaat doorlichten: Davis moet de nieuwe doelstellingen voor de toekomst nog vinden.