Onder twee ogen

In Baarn is een blindenwandeling aangelegd langs geurende bloemen en tastbare blaren, waar ook zienden welkom zijn. Ik vroeg mij af of ik een blinddoek om moest doen, maar een blinde dame raadde mij dit af: ,,Het zou voor u té verwarrend zijn, zoals het voor mij zou zijn als ik ineens kon zien. Het lijkt heel sympathiek om uit solidariteit met de blinde medemens even de ogen te sluiten, maar het slaat nergens op. Wist u dat er in Parijs een restaurant is geopend waar je in het pikkedonker voor 200 frank kan eten? Dat heeft nog enige zin, want eten en drinken kunnen wij blinden misschien nog beter dan u, zienden. In het Belgische paviljoen van de kunsttentoonstelling in Venetië hangt een onruikbare ondoorzienbare wolk, die de kijkers even ons lot doet ondergaan. In Madurodam is elke maand een blindenuurtje, waar wij de vormen van de belangrijkste gebouwen kunnen voelen. Maar uw liefde voor ons blinden wordt werkelijk absurd als u de beelden van Vrouwe Justitia van een blinddoek voorziet. Justitie moet namelijk wel degelijk kunnen zien wat voor iemand er terechtstaat.

Schreef u niet, laatst, dat u de liefdesdaad niet op de bosbodem van het Nationale Park De Hoge Veluwe wilde uitvoeren, omdat u een bed prefereerde? Dat vond ik dubbel ondoordacht van u. Ten eerste kón u niet aan de partnerruil van de Hoge Veluwe meedoen, omdat u niets te ruilen had. Ten tweede zegt u wel het bed te prefereren, maar u hoort natuurlijk tot die mensen die de liefdesdaad liefst in het pikkedonker doen – geef toe!''

Ik gaf toe. ,,Het is zelfs zo erg met mij gesteld dat ik bij diep genot mijn ogen dichtknijp.''

De blinde dame verzuchtte: ,,Weer iets wat ik niet doen kan. Of zou ik bij Mozart uit puur genot even mijn oren kunnen dicht-

houden?''

,,Gaat u nog naar de plek van de totale zonsverduistering volgende week? U moet de plotselinge afkoeling van de atmosfeer toch veel sterker voelen, zonder afgeleid te worden door de betrekkelijk onbelangrijke donkerte?''

,,Is dit een uitnodiging?''

,,Beslist niet. Een zonsverduistering is een belevenis als je hem niét aan ziet komen. In vroeger eeuwen was het een enorme schrik, die bovendien de sterrenkunde een grote impuls heeft gegeven.''

,,U bent alleen geïnteresseerd in ervaringen die u niet aan ziet komen? Mag ik dan even aan uw haren voelen? Ik meen uit iemands stem op te kunnen maken wat voor haar hij of zij heeft.''

,,Ik ben kaal – maar mijn stem is niet anders dan toen ik nog lokken had.''

,,Voor mij niet. Ik kan zelfs aan uw stem horen of u naar mij kijkt. Nu kijkt u. Nu kijkt u niet. Nu kijkt u weer.''

Ik gaf het allemaal toe.

    • Cees Stam