Nigeria lanceert privatiseringsplan

De twee maanden oude regering van de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo ontdoet zich gaandeweg van haar anti-reformistische imago en wint daarmee steun van belangrijke multilaterale organisaties voor haar economische programma. Dat verklaarden gisteren hoge overheidsfunctionarissen in de hoofdstad Lagos. Zij zeiden dat er een akkoord is over de fundamenten van Nigeria's economische beleid met het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, zodat Nigeria nu in aanmerking komt voor verlichting van de buitenlandse schuldenlast van ongeveer 30 miljard dollar.

Een IMF-team dat Lagos vorige maand bezocht heeft inmiddels een bijstandskrediet van een miljard dollar aangeboden omdat er nu duidelijk bewijs is voor markthervorming. Volgens genoemde functionarissen is er nu een team van de Wereldbank in het land dat het notoir corrupte publieke inkoopsysteem doorlicht.

Toen de nieuwe gekozen president op 29 mei van dit jaar aantrad en daarmee een eind kwam aan vijftien jaar militaire dictatuur, beklemtoonde hij aanvankelijk dat hij zich niet zou laten verleiden tot snelle hervormingen, zoals de privatisering van slecht draaiende staatsbedrijven. Toen Obasanjo in de jaren zeventig zelf nog een militaire dictator was, stond uitgerekend hij aan de wieg van een aantal van die staatsbedrijven.

Maar vorige week verzekerde de president de Nigerianen dat hij toch opteerde voor een substantieel privatiseringsprogramma. Hij richtte toen de Nationale Privatiseringsraad op die een programma van drie fasen moet coördineren waarbij vanaf nu meer dan duizend staatsbedrijven moeten worden verkocht. ,,Het is de bedoeling van de regering om door middel van een algehele deregulering en privatisering een maximale efficiency te bereiken'', aldus minister van Financiën Adamu Ciroma. (Reuters)