Kunstkatten in de Achterhoek

Rode katten, grijze katten, zwarte katten, fantasiekatten – met honderden staan, liggen of hangen ze deze zomer verspreid over de Achterhoek, door kunstenaars vereeuwigd in olieverf, potlood, brons, of steen. Tour des chats heet het evenement, dat zich ook uitstrekt tot nabijgelegen plaatsen in Duitsland. Behalve exposities zijn er muzikale, theatrale en literaire programma's en activiteiten voor kinderen. Boekhandelaren hebben hun mooiste kattenboeken in de etalages gezet en The English Bookshop in het boekenstadje Bredevoort heeft een speciale Cat Catalogue uitgegeven.

Kunstenaars als Michelangelo, Renoir, Warhol en Picasso lieten zich inspireren door het populaire huisdier (2,5 miljoen exemplaren in Nederland). Schilderes Carolien Klein Goldewijk uit Bredevoort en beeldhouwster Meta Dame uit Halle putten al geruime tijd inspiratie uit de kat van de Egyptische oudheid. Zij kwamen op het idee een cultureel evenement te organiseren rondom de kat. Eerst dachten ze zich te beperken tot galeries in en om het vestingstadje Bredevoort, maar allengs breidde de belangstelling zich uit over nagenoeg de hele Achterhoekse kunstwereld. Gemeentebesturen, cafés en restaurants zegden medewerking toe. In Duitsland doen het kunstenaarsdorp Schöppingen, het nabijgelegen Darfeld en een galerie in Bocholt mee.

Langs de kattenmanifestaties zijn auto- en fietstochten uitgezet. In kasteel Huis Bergh in 's-Heerenberg bijvoorbeeld is de tentoonstelling Kat in de kunst te zien met een Egyptische kattenmummie uit het Leidse Rijksmuseum van Oudheden als blikvanger. Er zijn werken van de vermaarde schilderes van levensechte kattengezinnetjes Henriette Ronner-Knip (1821-1909) en van C. Raaphorst, Sal Meijer en Carel Willink. Verder zijn er recente bronzen en zandstenen katten van onder anderen Meta Dame.

De tientallen deelnemende kunstenaars komen uit heel Nederland en Duitsland. De Egyptische katten van de twee initiatiefneemsters zijn onder meer te zien in Atelier Bubastis in Bredevoort. Kunst Galerij Lochem laat de kat van de komische kant zien. Arie de Jong, wiens werk samen met schilderijen en etsen van Dorinde van Oort deels in eetcafé De Zwaan in Bredevoort hangt, schilderde een serie brutale `kroegkatten'. Ank Spronk uit Lochem ontwierp een kleurenets – een landschap met bomen, boerderijen en poezen. Behalve katten zijn hier en daar ook vissen, vogels en andere dieren te bespeuren en een enkel naakt, al draagt dat wel weer een kat op de arm.

Wat in Bredevoort ontstond, eindigt daar ook. Op 29 augustus sluit theatergroep Cluster het evenement af op een podium op de oude stadsgracht, met de musical Cats.

Tour des Chats. T/m 29/8. Inl. bij plaatselijke VVV's. Catalogus: na storting van ƒ5,- op gironr. 7991538 t.n.v. Tour des Chats, Halle.

    • Gerda Telgenhof