Homo's hopen op de `Euro Games'

Dit jaar zijn het nog zeven sporten, volgend jaar het dubbele, dan nog misschien een jaartje oefenen. Maar het jaar daarna is Amsterdam weer klaar voor een groot homo-sport-evenement: de Euro Games.

,,Voor een paar duizend gulden kun je een sport organiseren. Een vaantje kost maar 75 cent'', zegt S. de Haan van Gay Business Amsterdam. Hij is organisator van de Gay Pride, de botenparade met extravagante en vooral blote homoseksuelen die vanmiddag voor het vierde keer door de Amsterdamse grachten gaat. Het is precies een jaar na het financiële debacle van de Gay Games in Amsterdam.

Desondanks is dit jaar ook aan Gay Pride een bescheiden sportevenement verbonden. Deelnemers kunnen onder meer zwemmen, voetballen en een halve marathon hardlopen. Dit moet volgens De Haan uitgroeien tot kandidaatstelling over drie jaar voor de Euro Games, een groot homo-evenement dat elk jaar in een andere Europese stad wordt gehouden.

,,Sinds de Gay Games bestaat het beeld dat homo's niet kunnen organiseren. Nou, wij organiseren nou al voor de vierde keer de Gay Pride, en we hebben altijd op zijn minst quitte gedraaid'', zegt de PR-manager van Gay Business Amsterdam.

Niet zonder trots vermeldt hij er bij dat de Gay Pride met jaarlijks 250.000 bezoekers het vierde grote evenement van Amsterdam is. ,,We komen nota bene net na de huishoudbeurs.''

De Gay Games kostten miljoenen guldens aan overheidsgeld. Ruim driehonderd schuldeisers wachten nog steeds op gezamenlijk 4,3 miljoen gulden. Voor hen zit nog slechts twee miljoen gulden in kas. De bewindvoerder is tot ergenis van Gay Games-bestuurslid P. Segaar nog steeds bezig met de afwikkeling. ,,Hij zal zeker proberen geld op ons te verhalen.'' Of hij ook in de organisatie van de Euro Games zal gaan? ,,Daar zit ik eerlijk gezegd niet op te wachten.''