GUNTER HAMPEL

Toen in 1964 Heartplants van het Gunter Hampel Quintet uitkwam werd de plaat verwelkomd als het startschot van een nieuwe stroming in de Europese jazz. De leider van de groep, vibrafonist, fluitist en klarinettist Gunter Hampel, vormde samen met Willem Breuker (met wie hij speelde tussen 1966 en 1971) en Peter Brötzmann de voorhoede van wat `new jazz' of `free jazz' werd genoemd. Hampels klankcollages, collectieve improvisaties en individualistische geluid drukten een blijvende stempel op de ontwikkeling van de jazz; zelfs improvisatie-grootheden als Anthony Braxton staan bij Hampel in het creatieve krijt.

Ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag bracht Hampel de band waarmee het 35 jaar geleden allemaal begon, weer eens bij elkaar. De samenwerking met trompettist Manfred Schoof, pianist Alexander von Schlippenbach, bassist Arjen Gorter en drummer Pierre Courbois heeft niets aan enthousiasme en frisheid ingeboet. De opnamen van het optreden in Keulen spetteren uitbundig en klinken minder gedateerd dan veel andere free jazz uit de vroege jaren zestig. Hampel opent het concert met een vloeiend solostuk op fluit om meteen daarna in Spielplatz te tonen waar hij zijn reputatie aan te danken heeft. De compositie springt nerveus heen en weer tussen het Dolphy-achtige thema en een geïnspireerd vraag-antwoordspel tussen de muzikanten.

Dat Hampel niet is blijven steken in een kunstje uit de jaren zestig heeft hij al bewezen door onlangs verscheidene hiphop- en rap-cd's op te nemen. De veteraan hecht ook grote waarde aan samenspel met jonge collega's. Zo nam hij onlangs de cd Solid Fun op met de achttienjarige saxofonist Christian Weidner. Deze laat zich niet afschrikken door Hampels dominante en idiosyncratische gehamer op de vibrafoon, maar beantwoordt het met hese gillen, soepele loopjes en bedeesde terzijdes. Deze intieme duetten weerspiegelen twee muzikale generaties die elkaar moeiteloos aanvullen.

Gunter Hampel Quintet: Legendary (Birth Records, Birth 045) Distr. BV Haast.

Gunter Hampel & Christian Weidner: Solid Fun (Birth Records, Birth 044) Distr. BV Haast.

    • Edo Dijksterhuis