Dramaturg Norén neemt ontslag

De Zweedse dramaturg en toneelschrijver Lars Norén heeft ontslag genomen als directeur van het nationale theater in Stockholm. Hij deed dat omdat drie gedetineerden die meededen aan een nieuw stuk in het theater, waren ontsnapt. Het ging om gedetineerden met neo-nazistische sympathieën die tot zware gevangenisstraffen waren veroordeeld. Na hun ontsnapping hadden ze een bank overvallen en de twee agenten gedood.

Norén had geregeld gekregen dat de drie zonder toezicht van justitie aan het toneelstuk konden meewerken. Voorwaarde was dat hijzelf of zijn producente continu in de buurt zouden blijven. Dat hadden zij niet gedaan. Norén heeft vaker stukken gemaakt over fysiek geweld, waarbij hij werkte met de echte daders van strafbare feiten, meestal gevangenen.(AFP)