Dode parlementariër krijgt staartje

De Israelische politie heeft haar verontschuldigingen aangeboden aan een bejaard echtpaar dat ervan werd verdacht verantwoordelijk te zijn voor het doodsbericht van de parlementariër Amnon Rubinstein. De Knesset, het parlement, nam vorige week op verzoek van parlementsvoorzitter Avraham Burg een minuut stilte in acht voor het heengaan van de politicus, na een anoniem telefoontje.

Als Burg de moeite had genomen bij het ziekenhuis na te gaan of het bericht juist was had hij zichzelf, de familie van Rubinstein en het parlement een grote dienst bewezen. Maar zoals dat gaat in een land waar nogal eens slordig wordt gehandeld, wist de voorzitter niet hoe snel hij Rubinstein dood moest verklaren. Hoewel die inmiddels van zijn ziekbed was herrezen.

De politie heeft het nog bonter gemaakt. Deze week werd een hoogbejaard echtpaar van het bed gelicht. De politie meende op grond van gegevens van de telefoonmaatschappij dat de oudjes het anonieme telefoontje hadden gepleegd.

,,Wij zijn onschuldig'', riep het echtpaar. Ze werden het mikpunt van nationale verachting doordat de politie hun namen aan de pers had doorgegeven nog voordat ze waren verhoord. De journaals openden met het sensationele bericht dat de daders waren gevonden en op de televisie verscheen een woedend bejaard echtpaar dat door het slijk werd gehaald. Elf uur lang werd het echtpaar hardvochtig ondervraagd. ,,Ze zullen in staat van beschuldiging worden gesteld'', meldde de politie trots woensdag. ,,We hebben harde bewijzen''.

Maar de rechercheurs hadden nagelaten een tweede lijst van telefoongesprekken te controleren. Toen dat wel werd gedaan bleek dat een bekende Israelische transseksueel de Knesset op stelten had gezet. Donderdag werd ,,Sjossi'' gearresteerd en intussen heeft hij toegegeven het doodsbericht te hebben verzonnen om aandacht te vragen voor zijn geestelijke noodtoestand.