De Methode Martin Gaus

,,Kom, jongens ... Raisa, kom!'' Als Martin Gaus zijn mobiele telefoon opneemt, loopt hij net de tv-studio van de Tros binnen, op de voet gevolgd door zijn drie whippets. Gaus moet nog even `een tekstje inspreken'. Daarna stapt hij op het vliegtuig naar Brazilië, voor de opnamen van weer een aflevering van Dierenmanieren op Reis. Gaus heeft er inmiddels zo'n 20 gemaakt. ,,Het zijn reisverslagen waarbij de nadruk vooral ligt op dieren, en minder op cultuur en de lokale bevolking.'' Na Brazilië volgen Oeganda, Italië, Antarctica en nog twee of drie landen: ,,Welke weten we nog niet precies.''

Vierenvijftig is hij inmiddels, maar Martin Gaus heeft nog de energie van een jonge Mechelse herder. Hij heeft plannen voor een nieuwe serie van De natte neuzenshow, een spelletjesprogramma voor honden. Hij is betrokken bij de andere dierenprogramma's van de Grootste Familie van Nederland, zoals Zoovenirs en Kids voor Animals. Dierenmanieren, het opvoedkundig programma voor honden waarmee het allemaal begon, gaat in september het negentiende seizoen in. Dat is lang, voor een programmaformule.

Behalve de programma's is er de Martin Gaus Holding, een imperium dat behalve vrouw Hellie, dochter Sacha en zoon Serge zo'n 140 personeelsleden telt. Het Martin Gaus Gedragscentrum in Lelystad vormt het zenuwcentrum van een netwerk van meer dan dertig hondenscholen in Nederland en België. Gaus beheert dierencrematoria, geeft een blad uit (Hondenmanieren) en schrijft boeken over het opvoeden van honden, katten en cavia's. ,,Dit jaar starten we in samenwerking met het Van Hall-instituut een hbo-opleiding in gedragstherapie voor dieren, communicatie en de marketing van een dierenartspraktijk. Want daar weten dierenartsen weinig van.''

In 1974 deed Martin Gaus een eigen bedrijf in ijzerwaren van de hand en begon een dierenhotel in Lelystad. Het werd een flop. ,,Ik was jong en overmoedig. Ik dacht dat als je iets moois neerzet, het vanzelf wel gaat lopen.'' Gaus besloot het roer om te gooien. Hij wist veel van het gedrag van honden, dus zou hij zichzelf niet gedragstherapeut noemen? Voor een reportage in De Gelderlander poseerde hij in een witte jas, stethoscoop om de nek, een hond liggend op de sofa. Twee weken later kwam Tros Aktua langs. Toen ze na een jaar nog steeds gek werden gebeld over de uitzending, besloot de Tros in 1981 de `gedragstherapeut voor honden' een eigen show te geven. In een mum van tijd was de Martin Gaus-methode (`en hup, metéén die correctie') een begrip onder Nederlandse hondenbeziters. De slipketting waarmee hij honden corrigeerde en destijds furore maakte, hangt inmiddels in de kast, vertelt Gaus. ,,Nu voeden we de honden op als dolfijnen. Belonen werkt veel beter dan straffen.'' Is hij soms van zijn geloof gevallen? ,,Ach, je komt steeds tot nieuwe inzichten. Dokter Spock heeft ook afstand genomen van zijn eerste boek.''

    • Steven Derix