DE DUBBELE ZOMERKEUKEN (3)

Twee voorgerechten voor 4 à 6 personen. De mossel-prei-aardappelsoep kan zowel koud als warm gegeten worden. Bereiding: kook de mosselen in de witte wijn. Schud de pan af en toe om. Als alle schelpen zich geopend hebben kan de pan van het vuur. Haal de mosselen uit de schelpen en verwijder die akelige baarden. Zeef het kookvocht. Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de prei in ringen. Smoor de prei ongeveer 5 minuten in een soeppan in boter. Doe de aardappelstukjes erbij en het mosselkookvocht. Voeg nog ongeveer 3/4 liter water toe en breng alles aan de kook. Draai het vuur lager en laat alles ongeveer 15 minuten koken. Pureer de soep zodra de aardappelstukjes gaar zijn. Breng de soep op smaak met zout en peper. Doe de mosselen in de soep en roer de fijngehakte peterselie en crème fraîche erdoor.

Het tweede gerecht – venkelmousse met mosselen – kan ook warm en koud worden gegeten. Snijd de groene blaadjes van de venkel en leg deze weg. Kook de venkelknollen in ongeveer 15 minuten gaar. Laat de hüttenkäse uitlekken. Pureer de venkel en de knoflook met behulp van een keukenmachine. Schep de afgekoelde puree en de hüttenkäse door elkaar. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Leg in het midden van de borden een bergje venkel-käse, waarin venkelgroen wordt gestoken. Leg de mosselen om het bergje of ertegen aan. Versier de randen van de borden met een krans van spinazieblaadjes.

    • Anne Scheepmaker