Celstraffen voor vechten met de politie

. Zeven jongemannen van Marokkaanse afkomst zijn gisteren door de politierechter in Gorinchem veroordeeld tot straffen van een tot zes weken cel wegens vechten met de politie.

,,Het toenemend geweld tegen politiemensen is een zorgwekkende ontwikkeling waarop hoge straffen het enige antwoord kunnen zijn'', aldus de Gorkumse politierechter.

Vorig jaar augustus ontstond op de binnenplaats van een politiebureau in Gorkum een vechtpartij toen tientallen jongens de arrestatie verhinderden van een man die de pui van een bakkerszaak had vernield. Een agent schoot in de lucht nadat zijn wapenstok was afgepakt.

Een 27-jarige man die de wapenstok had afgepakt en daarmee agenten had bedreigd, kreeg evenals een 21-jarige verdachte zes weken gevangenisstraf. Een andere 21-jarige verdachte kreeg zes weken waarvan twee voorwaardelijk, omdat hij politiemensen had beledigd en had geslagen met de krukken waarop hij liep wegens een beenblessure. Een 32-jarige man die een agente in het gezicht had geslagen, kreeg vijf weken, waarvan vier voorwaardelijk. De overige drie verdachten (25, 23 en 20 jaar oud) kregen voor hun aandeel in de vechtpartij twee weken cel waarvan een voorwaardelijk.

Vechtpartijen tussen politie en groepen omstanders, meestal jongeren, zijn komen steeds vaker voor. In Amsterdam en onlangs in de Rotterdamse wijk Spangen, maar ook in andere steden en dorpen wordt regelmatig gemeld dat omstanders zich bemoeien met arrestaties en verzet bieden tegen de politie. Het OM en de politie vinden dat streng moet worden opgetreden. Verzet tegen agenten en het beledigen van agenten zou niet moeten worden getolereerd, menen zij. Bij beledigingen volgt een boete tot 500 gulden en een nacht cel.

In 1998 werden 1.200 personen in Nederland veroordeeld wegens het beledigen van een politieagent, tien keer zoveel als vier jaar geleden. Van de negentien parketten was Amsterdam koploper met 612 veroordelingen. Ook in Den Haag, Zwolle en Leeuwarden wordt streng opgetreden. Het College van procureurs-generaal kondigde begin dit jaar aan dat bestrijding van het sterk toenemende geweld dit jaar prioriteit zou krijgen.