Carl Bildt trekt zich terug uit politiek

Carl Bildt, de leider van de Zweedse oppositie, zal zich niet herkiesbaar stellen als partijleider van de Conservatieven.

Bildt werd in mei benoemd tot speciaal gezant van de VN voor Kosovo. Maar zijn vertrek uit de Zweedse binnenlandse politiek is eerder het gevolg van de verkiezingsnederlaag van zijn partij in september vorig jaar.

Bildt oogstte in Zweden veel waardering voor zijn werk als Hoge Vertegenwoordiger van de VN in Bosnië tussen 1995 en 1997. Daarvoor was hij al eens premier van een van de weinige niet sociaal-democratische regeringen in Zweden.

Na zijn terugkeer in de binnenlandse politiek groeide Bildt uit tot de populairste politicus van het land, populairder zelfs dan de koning, zo bleek uit opiniepeilingen. Alom werd verwacht dat hij na de verkiezingen opnieuw premier zou worden, maar Bildt wist zijn populariteit uiteindelijk niet om te zetten in winst voor zijn partij.

,,Ik ben op een punt aangekomen waarop ik het beste dat kan doen wat toch moet gebeuren'', zei de 50-jarige Bildt gisteren. Vrijwel direct na de verkiezingen deden geruchten over zijn terugtreden de ronde.

Het is nog onduidelijk wie Bildt zal opvolgen. Vice-voorzitter Lars Tobisson heeft eveneens zijn vertrek aangekondigd. (AP)