Bouterse zet kerken in voor `dialoog'

Voormalig legerleider Desi Bouterse, momenteel voorzitter van de NDP, is gisteren op de Surinaamse staatstelevisie verschenen om zijn `nationale crisisplan' nieuw leven in te blazen. Een eerdere uitnodiging aan vakbonden en partijen om te praten over zijn `crisisplan', liep op weinig uit. Bouterse geeft zijn streven naar nationale verzoening onder zijn leiding evenwel niet op en heeft de leiders van het Comité Christenlijke Kerken gevraagd namens hem te bemiddelen. Dat heeft bij de oppostie woede gewekt. De politicus Winston Jessurin noemde het ongehoord dat kerkelijke leiders ,,shoppen met een crisisplan van een wegens drugshandel veroordeelde crimineel''. Bouterse droeg gisteren met zijn optreden op STVS niet erg bij aan de verzoening. Hij verklaarde dat Ronald Hooghart, een van de actieleiders tegen de regering, zich schuldig zou hebben gemaakt aan verduistering. Enkele duizenden betogers marcheerden gisteren vreedzaam door Paramaribo om te protesteren tegen het aanblijven van president Wijdenbosch. (ANP)