Bataljon weg uit Prizren wegens blauwe asbest

Het Nederlandse geniehulpbataljon in Kosovo gaat het vliegveld van Prizren ,,zo snel mogelijk'' verlaten omdat het terrein zwaar vervuild is met asbest. Het bataljon (850 man) heeft zijn kamp opgeslagen op het vliegveld. Deskundigen stelden deze week vast dat de in Nederland geldende normen 3,5 keer overschreden worden. Dit heeft het ministerie van Defensie gisteravond meegedeeld.

Voorzitter Pim Gooijers van de CNV-bond van militairen ACOM noemt de asbestvervuiling ,,zeer verontrustend'' en veroordeelt de aanvankelijk ,,naïeve'' opstelling van de landmacht. ,,Drie weken geleden werd bij een gebouw naast het kamp asbestvervuiling vastgesteld. Het gebouw werd gesloten en deels gesloopt. Defensie verzekerde dat de normen niet overschreden werden. Nu blijkt dat er veel meer asbest aanwezig is. Er is dus kennelijk zeer slordig gehandeld. De gezondheid van de troepen is daaraan onderworpen. Dat baart ons grote zorgen.''

Dinsdag wordt de ACOM geïnformeerd over het vertrek van het bataljon naar een andere locatie nabij Prizren. Volgens een woordvoerder van Defensie werd bij de eerste metingen drie weken geleden zogeheten witte asbest aangetroffen die als minder gevaarlijk geldt. ,,Deze week hebben twee officieren van de landmacht en een externe deskundige op het gehele terrein opnieuw metingen uitgevoerd en toen werden er hoge waarden van blauwe asbest vastgesteld, 3,5 keer de Nederlandse norm. Blauwe asbest geldt als veel gevaarlijker dan witte asbest. Hoe het mogelijk is dat aanvankelijk alleen witte en niet blauwe asbest werd gevonden, zal nog nader worden onderzocht'', aldus een woordvoerder van het ministerie gisteravond.

De genie-militairen zijn nu verplicht mondkappen te dragen als bescherming tegen de asbest die kennelijk over het gehele vliegveld is verspreid. Voertuigen mogen op enkele uitzonderingen na niet verplaatst worden en het terrein wordt natgehouden om verpreiding van stof te voorkomen. Vandaag vertrekt een hulp- en meetteam met een klein laboratorium naar Kosovo. ,,Het vertrek van het bataljon naar een nieuwe lokatie in de buurt, die overigens nog gevonden moet worden, is zuur omdat de genie veel werk heeft verricht bij het inrichten van het kamp'', aldus de Defensiewoordvoerder.

Het Kamerlid Zijlstra (PvdA) noemt het optreden van de landmacht ,,eerlijk gezegd nogal klungelig''. Hij verwijst naar het schandaal rond het NAVO-commandocentrum de Cannerberg bij Maastricht, waar de aanwezigheid van asbest jarenlang geheim werd geheim gehouden. Zijlstra: ,,Je mag verwachten dat de landmacht na deze affaire op zijn tellen past. Het verbaast me dat dit toch weer gebeurt. Maatregelen zijn mosterd na de maaltijd. Het is allemaal buitengewoon triest.'' De D66'er Van `t Riet wil van Defensie weten waarom de Nederlandse militairen zo lang aan de risico's zijn blootgesteld. Eind vorige maand stelde Zijlstra al vragen aan minister De Grave (Defensie), nadat de vader van een Nederlandse KFOR-militair Defensie ervan had beschuldigd dat de Nederlandse geniesoldaten aan asbest werden blootgesteld. ,,We moeten eerst zien wat het ministerie hierover te melden heeft voordat we iets kunnen zeggen over de politieke verantwoordelijkheid van staatssecretaris Van Hoof'', aldus Zijlstra.