Zonnegod

Zonneschijn is fantastisch, maar de afgelopen dagen was het wel wat gortig. Natuurlijk, veel zon is fijn voor strandtenthouders, frisdrank- en bierproducenten, ijscomannen en airco-verkopers, maar het heeft ook schaduwzijden.

Het is weliswaar reces in de Tweede Kamer, maar als het om de volksgezondheid gaat, zijn parlementariërs altijd alert. Geen enkele afgevaardigde wil ervan beschuldigd worden dat inactiviteit heeft bijgedragen aan gezondheidsklachten.

Een VVD-afgevaardigde wierp deze week de knuppel in het hoenderhok. Hij stelt een beperking voor van het aantal uren dat mensen in de zon mogen zijn. Eerst uiteraard op basis van vrijwilligheid, maar als dat niet helpt, wil hij ,,wettelijke maatregelen'' niet uitsluiten. Zijn coalitiepartners reageren verdeeld. De PvdA, die al jaren voor zonloze zondagen pleit, vindt het een mooie stap vooruit. D66 ziet meer in afspraken over regenachtige dagen, gezien de gevaarlijke verkeerssituaties die in een land als Nederland meer slachtoffers eisen dan sporadische hittegolven.

Vervang het woord zon door gestegen woningprijzen en u vraagt zich ook af waarom deze discussie in het zomerseizoen wordt gevoerd. Wie de markt zijn heilzaam werk voor de huizenprijzen wil laten doen kan volstaan met een simpele beslissing: schaf de fiscale aftrek van hypotheekrente af.

Nog 21 weken tot het volgende millennium. Ook zo benieuwd welk maatschappelijk probleem de Haagse politiek volgende week gaat oplossen?

Menno Tamminga

    • Menno Tamminga