Ramsj

Jan Freeke: De kunst van het vervoer. Gebonden, van ƒ1300,-- voor ƒ695,--. SDU, De Slegte.

Dit is stellig het grootste en waarschijnlijk ook het duurste `object' dat ooit in deze rubriek is gesignaleerd. Het boek zelf heeft een normaal formaat en geeft een rijk geïllustreerd beeld van 150 jaar openbaar vervoer in Amsterdam. Maar om de luxe editie van het boek zit een zwarte foudraal van 60 bij 80 cm met daarin drie genummerde en gesigneerde litho's van Rob Scholte, Jeroen Henneman en Siet Zuyderland. Je kunt natuurlijk ook de pocket kopen, voor ƒ19,90, eveneens bij De Slegte.

John Brewer:

The pleasures of the imagination. Gebonden, Farrar Straus 1997,

van ƒ97,80 voor ƒ39,95.

Nayler & Co Den Haag (070 - 3605454).

Dikke en geleerde studie over de Engelse cultuur in de 18de eeuw. Brewer marcheert thematisch door deze periode heen. Aan bod komen onder meer de drukkers, schilders, toneelspelers en wetenschappers. Duidelijk wordt dat de cultuur in die periode in Engeland bloeide als nooit tevoren. Goed ontvangen, mooie plaatjes, gedetailleerde index en indrukwekkende bibliografie.

Marjorie H. Ilsley:

A Daughter of the Renaissance. Gebonden, Mouton & Co 1963, voor ƒ14,95. Het Martyrium Amsterdam

Biografie van Marie le Jars de Gourney (1565-1645). Zij leefde in een turbulente tijd, die doorlopend in haar correspondentie ter sprake komt, en leidde een boeiend intellectueel leven. Zij gaf verschillende edities uit van Montaignes Essays, hield een salon, dichtte en onderhield contacten met verschillende vooraanstaande wetenschappers. Zij schrijft ook over het ontstaan van het `feminisme'.

Minette Walters: The Breaker. Gebonden, Macmillan 1998,

van ƒ67,25 voor ƒ14,95.

Het Martyrium Amsterdam

Op een verlaten strand in Engeland spoelt het lijk van een vrouw aan. Zij is door een misdaad om het leven gebracht. Niet lang daarna wordt een driejarig meisje in shocktoestand aangetroffen in een naburig dorp. Het is haar dochter. Wat is er precies gebeurd? Wie dit wil weten moet snel zijn, want de boeken van Walters zijn erg populair en dus zo weg.

Martin Meredith: Nelson Mandela. Paperback, van ƒ56,25 voor ƒ22,50. Scheltema Amsterdam;

Donner Rotterdam.

Engelstalige biografie van een van de boeiendste politici uit de tweede helft van deze eeuw. Zijn leven is in grote lijnen wel bekend: van studentenleider en voorman van het ANC via Robbeneiland tot president. Natuurlijk heeft hij ook minder fraaie kanten, die Meredith ook belicht. Ruim vijfhonderd pagina's.

Mario Mitidieri: De kinderen van Bombay. Gebonden, Stichting Fragment 1994, van ƒ80,-- voor ƒ29,90.

Steven Sterk Utrecht.

Met deze mooie, ontroerende en aangrijpende fotoreportage over de straatkinderen in Bombay won de Italiaanse fotograaf Mitidieri in 1944 een vooraanstaande prijs. De foto's zijn in z/w. Dat geldt ook voor de foto's van Bruce Gilden in Haïti (van ƒ69,50 voor ƒ15,-- bij Steven Sterk).

Georges Duby: Edelvrouwen. Gebonden, Bert Bakker 1997,

van ƒ65,-- voor ƒ22,50. Donner Rotterdam; Scheltema Amsterdam; Wristers Groningen.

Boeiende studie over de plaats van vrouwen in de twaalfde eeuw. Duby portretteert niet alleen een aantal beroemde vrouwen, zoals Héloïse, Isolde en koningin Eleonora, maar ook `de huisvrouw' en de jonge vrouw die een man verleidt. Conclusie: vrouwen werden als een bron van genot beschouwd en dus als de oorzaak van zedelijk bederf. De ideale vrouw was onderworpen, bereidwillig en vruchtbaar. Verzorgd uitgegeven.

Gerard Aalders, Coen Hilbrink:

De affaire Sanders. Paperback,

Sdu 1996, van ƒ39,90 voor ƒ9,95.

De Slegte.

W.E. Sanders was chef dienst Opsporing van het Bureau Nationale Veiligheid, de voorloper van de BVD. In de naoorlogse jaren kwam hij in een ingewikkeld steekspel terecht tussen o.a. Beel, Van der Waals, Zwolsman, prins Bernhard, King Kong en Vorrink. Aalders en Hilbrink ontwarren de intriges en onthulden terloops dat Bernhard lid is geweest van de NSDAP, een onhulling die indertijd opmerkelijk weinig ophef gaf.

P.B. Cliteur (red.): Filosofen van het klassieke liberalisme. Paperback,

Kok Agora 1993, van ƒ34,50 voor ƒ12,50. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Bundeling van portretten van de belangrijkste voorlopers en grondleggers van het filosofische liberalisme van de 17de tot de 19de eeuw, geschreven door verschillende deskundigen. Aan bod komen onder meer Spinoza, Locke, Kant, Humboldt en Tocqueville.

Wim Daniëls: De geschiedenis van de komma. Gebonden, Sdu 1994,

van ƒ24,95 voor ƒ8,95. De Slegte.

Klein, mooi uitgegeven boekje over het ontstaan van het meest gebruikte leesteken ter wereld. Daniëls weet er een spannend verhaal van te maken, en dat is knap. In Watching my Language doet de Amerikaanse journalist William Safire verslag van zijn avonturen met correct Engels (van ƒ36,50 voor ƒ12,90 bij De Boekenmarkt in Den Haag). Bij Donner en Scheltema (voor ƒ9,95): The Oxford Quick Reference Dictionary, een pocket met 140.000 ingangen.

    • Ewoud Sanders