`PKK trekt zich terug en staakt gewapende strijd'

De Koerdische afscheidingsbeweging PKK heeft gisteren verklaard de gewapende strijd voor een onafhankelijk Koerdistan te staken en zich uit Turkije terug te trekken. De verklaring volgt op een oproep van PKK-leider Abdullah Öcalan, die in de gevangenis zit in afwachting van het hoger beroep nadat hij eerder door de Turkse rechtbank ter dood werd veroordeeld.

Eerder deze week riep Öcalan vanuit de gevangenis de PKK-strijders op om ,,ten behoeve van de vrede'' hun gewapende strijd te staken en zich uit het gebied terug te trekken. Hij ging verder dan in eerdere oproepen, zonder echter om een volledig en onvoorwaardelijk neerleggen van alle wapens te vragen. De PKK heeft wel vaker een bestand afgekondigd, maar dat heeft nooit lang stand gehouden. De Turkse regering heeft daarom terughoudend gereageerd op de verklaring van de rebellen.

,,Natuurlijk is iedereen gelukkig als de terreur eindigt'', aldus premier Ecevit, ,,maar we zullen niet onderhandelen met wie dan ook.'' Ook president Demirel zei tegen het Turkse persbureau Anatolia dat de verklaring van de PKK geen gevolgen heeft voor de Turkse autoriteiten. ,,Bevelen in de trant van `ga door met de strijd' of `staak de strijd' hebben geen enkele invloed op de houding van de staat in deze strijd'', zei Demirel.

De PKK gaat ervan uit dat de ommezwaai gevolgen heeft voor de houding van de Turkse overheid. ,,Het is de natuurlijke verwachting van ons volk dat Turkije zijn verantwoordelijkheid toont en als reactie op deze historische stap een benadering zoekt die een oplossing biedt''.

Wat in de PKK-verklaring precies bedoeld wordt met terugtrekking is onduidelijk. PKK-strijders zoeken meestal hun toevlucht tot het noorden van Irak. Maar het Turkse leger aarzelt niet om de PKK ook daar te vervolgen.

Hoewel Öcalan onlangs opnieuw is uitgeroepen tot leider van de PKK, is het commando nu in handen van een `presidentiële raad' waarvan de leden zich schuilhouden in noord-Irak en mogelijk ook in Iran. Onduidelijk is of ze allemaal de verklaring steunen. De Turkse krant Hürriyet publiceerde gisteren de tekst van wat volgens de krant een conversatie zou zijn tussen twee Koerdische leiders. Een van hen beschuldigde Öcalan ervan zijn oproep slechts te hebben gedaan om aan de doodstraf te ontkomen. (AP, Reuters, AFP)