Pesticiden schadelijk voor sperma

Mannelijke bloemen-, groenten- en fruittelers, hoveniers en (pluim)veehouders die regelmatig met pesticiden werken, hebben minder kans op succes bij het verwekken van een kind via reageerbuisbevruchting (IVF).

Het zaad van mannen die die in hun beroep veel aan pesticiden zijn blootgesteld bevrucht 75 procent slechter dan het zaad van mannen die niet met pesticiden in contact komen. Bij milde blootstelling is de kwaliteit van het zaad 50 procent slechter.

De kleinere kans op een IVF-bevruchting is ontdekt door onderzoekers van de (door bezuinigingen deels met opheffing bedreigde) leerstoelgroep gezondheidsleer van Landbouwuniversiteit Wageningen, in samenwerking met een gynaecoloog van het Academisch Ziekenhuis Utrecht en een onderzoeker van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Hun resultaten worden morgen gepubliceerd in het Engelse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De onderzoekers hebben voor het eerst aangetoond dat zaad van aan pesticiden blootgestelde mannen slechter bevrucht dan zaad van niet aan die insektenverdelgers blootgestelde mannen. Tot nut toe had onderzoek in Denemarken (bij groentenkwekers en boeren) en China (bij arbeiders in een pesticidenfabriek) alleen opgeleverd dat de zaadkwaliteit en de hormoonspiegels bij blootgestelde mannen een kleine, maar niet dramatische afwijking vertoont. Bij onderzoek naar de zaadkwaliteit wordt gekeken naar vorm en zwemkracht van de spermacellen, niet naar hun vermogen om menselijke eicellen te kunnen bevruchten. Uit deze onderzoeken was geconcludeerd dat het zaad weinig mankeerde.

De Nederlandse onderzoekers die nu de verminderde kans op IVF-bevruchting hebben vastgesteld, beoordeelden eerder bij dezelfde mannen de spermakwaliteit. Zij kwamen tot dezelfde conclusie als de onderzoekers in Denemarken en China: pesticiden verslechteren de beweeglijkheid, vorm en kwaliteit van de spermacellen niet merkbaar. Onderzoeksleider dr.ir.D. Heederik: ,,Daaruit mag je concluderen dat de traditionele beoordeling van de zaadkwaliteit weinig zegt over het werkelijke vermogen op bevruchting.''