One2One voor 23 mld naar Duitsers

Na weken van geruchten heeft Deutsche Telekom vanmorgen bevestigd dat het voor 8,4 miljard Britse pond (22,7 miljard gulden) One2One wil overnemen. Deutsche Telekom betaalt daarmee een hoge prijs voor de kleinste van de vier aanbieders van mobiele telefonie in Groot-Brittannië.

Deutsche Telekom betaalt voor de aandelen One2One een kleine 7 miljard pond. Daarnaast neemt het Duitse telecombedrijf voor 1,4 miljard pond aan schulden van One2One over.

One2One is nu in handen van Cable & Wireless en MediaOne, het kabelbedrijf dat eerder dit jaar werd gekocht door het Amerikaanse AT&T. One2One werd opgericht in 1993 en had per eind juni van dit jaar 2,65 miljoen klanten.

Dat betekent dat Deutsche Telekom per abonnee 8.566 gulden betaalt. Ter vergelijking: de tweede Nederlandse aanbieder Libertel had eind juni van dit jaar 1,68 miljoen abonnees. Op de beurs was Libertel met een koers van 18 euro vanmorgen 12,5 miljard gulden waard, 7.458 gulden per abonnee.

One2One heeft volgens Deutsche Telekom 16 procent van de Britse markt in handen en groeit snel. Met de overname van One2One vindt Deutsche Telekom een bestemming voor het bedrag van 11 miljard euro dat het deze zomer ophaalde met een aandelenemissie. Kort daarvoor ving Deutsche Telekom bod bij een fusiepoging met Telecom Italia.

De resultaten van Deutsche Telekom in eigen land staan onder druk door toenemende concurrentie. In het eerste halfjaar van 1999 daalde de nettowinst met 4,5 procent tot 1,9 miljard mark. De omzet ging met 5 procent omlaag tot 32,7 miljard mark. De transactie moet in september zijn afgerond. Behalve Deutsche Telekom hadden ook het Duitse Mannesmann en de Amerikaanse telecombedrijven Bell Atlantic en SBC Communications interesse voor One2One. Naar verluidt hebben beide bedrijven het echter laten afweten wegens de hoge prijs.

Volgens bestuursvoorzitter Ron Sommer zal de aankoop van alle aandelen One2One de positie van Deutsche Telekom versterken in een van de belangrijkste markten van Europa. ,,We kopen een attractief en goed geleid telefoonbedrijf met een sterke merknaam en uitzicht op groei'', aldus Sommer.