Kopje thee met chocola is gezond

Een kopje thee met een chocolaatje om vier uur 's middags is de Hollandse variant van de Engelse high tea die bestaat uit thee (bij voorkeur met melk) met vette rolls en zoetigheden. De Hollandse versie is gezonder, niet alleen omdat hij minder verzadigde vetten bevat, maar ook vanwege het hogere gehalte aan catechinen van de combinatie thee en chocola.

Catechinen zijn chemische verbindingen die van nature in voeding voorkomen. Ze beschermen waarschijnlijk zowel tegen hart- en vaatziekten als kanker.

Hollanders halen 20 procent van de catechinen die ze binnenkrijgen uit chocola en 55 procent uit thee. Chocola is daarmee een tot nu toe niet onderkende bron van catechinen, schrijven drie onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) in een kort onderzoeksverslag in het Britse medisch-wetenschappelijke tijdschrift The Lancet dat morgen uitkomt.

In diëten van jongeren die met hun candybars veel chocola binnenkrijgen, maar weinig thee drinken, kan de inname van catechinen daardoor zwaar worden onderschat. Omdat bij epidemiologische studies tot nu toe vooral wordt gekeken naar theeconsumptie kan het effect van catechinen worden onderschat, waarschuwen de RIVM-epidemiologen.

De catechinen behoren tot de flavonoïden, een grote groep in planten voorkomende moleculen met een anti-oxidatieve werking. Anti-oxidanten (zoals vitamine C en E ook zijn) maken in het lichaam zuurstofradicalen onschadelijk. Zuurstofradicalen ontstaan (en verdwijnen normaal gesproken binnen een fractie van een seconde) als zuurstof, dat we met de lucht inademen, in het lichaam wordt omgezet in kooldioxide.

Die reactie is noodzakelijk om energie uit voeding vrij te maken. Soms begint zo'n zuurstofradicaal echter een kettingreactie met vetten in celmembranen of met DNA-moleculen en richt schade aan. Als die niet wordt hersteld door reparatie-enzymen die door iedere cel rondwaren, gaat de cel dood. Een enkele keer gaat hij niet dood, maar slaat ongecontroleerd aan het delen, waardoor kanker ontstaat.