`Koerdisch is niet meer dan dialect'

De biografie van het Turkse parlementslid Mehmet Fuat Firat, zoals die te vinden was op de Internetsite van het parlement, is deze week aangepast. Firat, afkomstig uit zuidoost-Turkije, had behalve Arabisch en Perzisch ook het Koerdisch opgegeven als een van de buitenlandse talen die hij sprak.

Daarmee had hij zich de woede op de hals gehaald van sommige collega's. Zij wezen de parlementsvoorzitter erop dat het Koerdisch niet bestaat. ,,We vinden het vreemd dat hij [Firat] probeert te bewijzen dat zo'n taal bestaat, als die niet door de Turkse staat wordt erkend'', aldus MHP-lid Mustafa Gul. Volgens Gul is het Koerdisch geen taal, maar hooguit ,,een dialect''.

In Turkije leven zo'n tien miljoen etnische Koerden. In 1991 werd het Koerdisch officieel verboden. Nog steeds zijn er wettelijke beperking in het gebruik ervan in onderwijs en media. Tijdens de rechtszaak tegen Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK, verklaarde deze dat de ontkenning van de Koerdische identiteit juist de gewapende strijd in de hand heeft gewerkt.

Firat kreeg ook van Koerdische zijde kritiek op zijn biografie. Een Koerdische krant protesteerde tegen het feit dat de parlementariër het Koerdisch had opgevoerd als buitenlandse taal. (Reuters)