Internationale beurzen

LONDEN

Op de beurs in Londen trad vanochtend enig koersherstel op na het verlies gisteren van 2,1 procent dat was veroorzaakt door de vrees voor een renteverhoging in de Verenigde Staten. De FTSE-index noteerde rond het middaguur een winst van 50,7 punten (0,8 procent) op 6152,3. Volgens handelaren was er sprake van de afdekking van short-posities vlak voor de bekendmaking van cijfers op de banengroei in de Verenigde Staten, de belangrijkste indicator deze week. Cable & Wireless won terrein na de verkoop van One2One aan Deutsche Telekom.

FRANKFURT

Een nieuwe ronde van fusies en overnames in Europa werd genoemd als belangrijkste oorzaak van het herstel van de koersen in Frankfurt. De Dax-index stond rond het middaguur met een winst van 59,41 punten (1,2 procent) op 5037,86.

Het meest concrete voorbeeld was de overname van One2One (mobiele telefonie) door Deutsche Telekom die de aandelen van de telecom-operator met twee procent deed stijgen. Wel vroeg men zich af of de prijs van 8,4 miljard pond niet wat aan de hoge kant is.

PARIJS

Een licht herstel was er ook in Frankrijk waar de CAC40-index 31,08 punten (0,7 procent) won op 4271,78. Dat kwam door het afdekken van shortposities, zo zeiden handelaren.

TOKIO

De Nikkei-index op de effectenbeurs van Tokio is vandaag net niet onder de 17.000 punten gezakt. De belangrijkste beursindex in Azië verloor 273,95 punten (1,58 procent) tot 17.084,24 punten. Oorzaak van de daling was opnieuw de sterke yenkoers. De winst van Wall Street liet de beleggers in Tokio koud. De Nikkei noteerde als laagste stand ruim 17.046 punten.

De ogen waren vooral gericht op de koersverhouding tussen de yen en de dollar. Die bleef schommelen rond de 114,5 yen, wat de markt niet echt geruststelde.

NEW YORK

De effectenbeurs van New York heeft gisteren eindelijk een aardige winst weten te behalen. De Dow-Jonesindex steeg met 119,05 punten tot 10.793,82. Daarmee was een verlies van 108 punten dat zich aan het begin van de handel voordeed, duidelijk weggewerkt.

Van een echt positieve stemming onder de beleggers was echter zeker geen sprake. De stijging was meer het gevolg van aankopen door koopjesjagers dan van een fundamentele ommekeer in de gang van zaken van de laatste tijd.