`Ik schrik niet van meteoriet'

Een meteoriet is ingeslagen in een Weertse ijzergieterij. Hoofd van de technische dienst M. Castelijns heeft hem gevonden en is nu de officiële eigenaar.

Op woensdag 21 juli sloeg een meteoriet een gat in het dak van ijzergieterij De Globe BV in Weert. De Luchtvaartpolitie op Schiphol heeft dit gisteren bekend gemaakt. Op het moment dat de meteoriet insloeg waren er alleen honderd mensen van de technische dienst aan het werk. Hoofd van de technische dienst M. Castelijns is nu de officiële eigenaar van de meteoriet.

Wat gebeurt er als er een meteoriet inslaat in een ijzergieterij?

,,Om iets over elven 's ochtends hoorden we een grote klap. Een hoop herrie was het, alsof een vliegtuig door de geluidsbarrière ging. Een kegelvormig voorwerp van zes centimeter lang en een diameter van twee centimeter had een gat in het dak van de vormafdeling geslagen. Personeelsleden waren op drie à vier meter afstand van de inslag bezig met het onderhoud van de apparatuur. We waren ervan overtuigd dat het een satelliet was en wisten niet goed wat we ermee aan moesten.''

Waarom een satelliet?

,,Eerst dachten we dat iemand een voorwerp op het dak had laten vallen, het had namelijk een ijzerachtige structuur. Maar het voorwerp was niet magnetisch, het was van een hogere legering dus kon geen ijzer zijn. Dat het niet van een vliegtuig kwam, was voor ons meteen duidelijk. Er zaten schroeiplekken op, waardoor je kon zien dat het voorwerp van een grotere hoogte was gekomen dan de vlieghoogte van een toestel. Een paar dagen daarvoor was in het nieuws geweest dat grote brokstukken van het ruimtestation Mir, als deze niet zou worden bijgestuurd, niet geheel in de dampkring zouden verbranden en op Sittard terecht zouden kunnen komen. Een satelliet lag dus het meest voor de hand.''

Is het personeel de klap al te boven?

,,Wij schrikken niet van een meteoriet. Er gebeuren hier wel spannender dingen. We maken gietstukken tot 280 kilo die met de hand net niet meer tegen te houden zijn. Die vallen wel eens om, of van een transportwagen af. Tot nu toe is het gelukkig altijd goed afgelopen, dan kunnen we er met z'n allen om lachen. Om zo'n klein voorwerp maken we ons echt niet druk. Daar hadden we trouwens ook helemaal geen tijd voor. We zitten midden in een zomerstop, waardoor alleen de technische dienst in het gebouw aanwezig is. Normaal gesproken zijn hier bijna driehonderd man aan het werk. Als iemand het brokstuk op zijn hoofd had gekregen sprak ik nu waarschijnlijk anders. Het is overigens wel voor het eerst dat er een voorwerp door het dak valt.''

Krijgt de meteoriet een plaats op de schoorsteenmantel?

,,Dat niet, maar wel wil ik het even tentoonstellen in de gieterij hier in Weert en vervolgens een weekje in onze andere vestigingen in Belfeld en Hoensbroek. Ik vind dat het personeel daar recht op heeft. Als we er op uitgekeken zijn stel ik het ter beschikking van de wetenschap. Het schijnt toch iets bijzonders te zijn, zo'n meteoriet, dus ik wil ervoor waken dat het in een of andere bureaula terecht komt. Verschillende instituten hebben hun belangstelling getoond, waarschijnlijk sta ik het af aan de sterrenwacht in Heerlen. Intussen worden we ook platgebeld door particulieren en bedrijven. Juweliers die er sieraden van willen maken, een verkoper van sterrenkijkers die het als etalagemateriaal in zijn winkel wil. Nee, er zijn geen grote bedragen mee gemoeid.''

    • Esther Rosenberg