Hoofdredacteur van blad Kommersant ontslagen

De hoofdredacteur van Kommersant, het belangrijkste economische dagblad van Rusland, is ontslagen – naar zijn zeggen op instigatie van de invloedrijke zakentycoon Boris Berezovski.

Tot het ontslag van Raf Sjakirov is besloten op een bijeenkomst van aandeelhouders, dinsdag. Maar Sjakirov kreeg pas woensdagavond het besluit te horen.

Berezovski heeft in het verleden bij herhaling gezegd een minderheidsbelang bij Kommersant te bezitten. De ruime meerderheid van de aandelen van de zeer gerespecteerde krant – 85 procent van het totaal – werd onlangs aangekocht door een schimmig investeringsbedrijf, het op de Maagdeneilanden gevestigde American Capital. Bij dat door een 27-jarige Brit van Iraanse afkomst geleide bedrijf spreekt men tegen banden te hebben met de miljardair Berezovski, die aanzienlijke belangen heeft in andere Russische kranten en televisiestations. Maar volgens Sjakirov zit Berezovski wel degelijk achter American Capital – en achter zijn ontslag. ,,Men heeft me de lijst laten zien van de mensen die aanwezig waren [bij de vergadering van aandeelhouders]. Je kunt gerust stellen dat Kommersant door Berezovski wordt gecontroleerd'', aldus de ontslagen hoofdredacteur. Sjakirov kreeg te horen dat hij is ontslagen met het oog op ,,de standpunten van de krant en de manier waarop informatie wordt gepresenteerd''.

De `coup' van Berezovski en de recente veranderingen in de eigendomsverhoudingen bij veel Russische media worden door waarnemers in verband gebracht met de parlementsverkiezingen in december en de presidentsverkiezingen van volgend jaar. President Jeltsin is niet beschikbaar voor een volgende ambtstermijn. Berezovski is de man aan wie Jeltsin zijn vorige herverkiezing als president te danken had. De miljardair, een vertrouweling van Jeltsins dochter Tatjana, financierde zijn campagne. Hij controleert twee belangrijke televisiestations, ORT en TV6 en het invloedrijke blad Nezavissimaja Gazeta.

Kommersant wordt zeer gerespecteerd om de kwaliteit, de betrouwbaarheid en volledigheid van zijn informatie. De krant staat als een van de weinige Russische media die boven de politiek. Ondanks zijn belangrijke positie op de mediamarkt kampt het blad met grote financiële problemen. (Reuters, AFP)