Groei Wolters Kluwer lager dan verwacht

Wolters Kluwer groeit minder hard dan de leiding van het bedrijf zelf wil. Het aantal overnames van de uitgeverij is ruim voldoende, maar de autonome groei van de omzet van 4 procent in de eerste helft van dit jaar is lager uitgekomen dan verwacht.

Dat heeft Wolters Kluwer gistermiddag bekendgemaakt. De nettowinst is afgelopen periode met 16 procent gestegen tot 151 miljoen euro (332 miljoen gulden). De omzet nam toe met 12 procent tot 1,4 miljard euro. Met een marge, het bedrijfsresultaat als percentage van de omzet, van 24,3 procent is Wolters Kluwer voor het eerst winstgevender dan de grote concurrent en voormalig voorbeeld Reed Elsevier. Dat Brits-Nederlandse uitgeversconcern meldde gisteren een terugval van de winst en een marge van 24,1 procent. Overigens worden deze cijfers wel enigzins vertroebeld door bijzondere posten die in de bedrijfsresultaten zijn opgenomen.

Voor het hele jaar verwacht Wolters een winstgroei per aandeel van minstens 15 procent. Op de Amsterdamse effectenbeurs werd gisteren negatief gereageerd op de resultaten. Het aandeel verloor 5 procent in waarde. Vanochtend trad echter krachtig herstel op en noteerde het aandeel van de uitgever een winst van 2,50 euro (8,5 procent) op 31,90.

De tegenvallende autonome groei is volgens Wolters het gevolg van vertraagde introductie van nieuwe uitgaves doordat de hoeveelheid wetsteksten en regelgeving in de Verenigde Staten is gedaald. Ook zijn orders naar de tweede helft van het jaar verschoven bij de educatieve uitgeverijen. Verder moesten er extra inspanningen getroost worden om de vele overnames (onder meer Ovid) van vorig jaar te integreren. De boekwinst van 46 miljoen euro op de verkoop van de Algemene Uitgeverijen, is opgenomen in het bedrijfsresultaat, maar wordt voor een belangrijk deel teniet gedaan door een voorziening van 35 miljoen onder hetzelfde resultaat. Die is volgens Wolters nodig voor de ontwikkeling van nieuwe webproducenten (versnelde lancering van niche-portals) en ,,enkele kleine bedrijfsreorganisaties''.