Gek van het surfen

Bij Net5 houden ze niet van Nederland. Of misschien houden ze wel van Nederland, maar trekken de heren en dames zendtijdvullers gewoon te weinig door het land en lezen ze nauwelijks een krant. Liever gaan ze in hun geliefde Groot-Brittannië op vakantie.

Tot die conclusie moet de kijker wel komen na het zien van de documentaire Surf Crazy, een zesdelige Britse serie over het weinig interessante leven van surfers in een Brits kustplaatsje. Dit dorpje, Newquay, wordt jaarlijks overstroomd door surfers en wanna-be surfers en dat vinden sommige bewoners niet plezierig. Overdag worden de kleine, anders zo idyllische, straatjes door jongeren met waterpistool bevolkt, en 's avonds door jongeren met een hoog alcoholconsumptievermogen.

Dat dit gegeven tot een documentaire moet leiden, is op zich al merkwaardig. Surfers staan, zo weet iedereen die wel eens met hen is omgegaan, niet bekend om hun conversatie. Daar waar de golven zijn, zijn zij, en zodra de temperatuur of het daglicht het surfen niet langer toelaten, zitten ze in de pub. Dat maakt het nog merkwaardiger van Net5 om een serie die voor surfers zelf nog wel aardig zou kunnen zijn, midden in het surfseizoen uit te zenden.

En een serie over Newquay? De loco-burgemeester krijgt het aan de stok met de politie wanneer die fout geparkeerde auto's beboet. Dat bevordert het toerisme niet, meent de man. De bakker zou die toeristen al liever helemaal niet zien. De typische strijd tussen autochtonen en horden toeristen wordt niet uitgediept. Het blijft bij een blik op wat straten, dronken jongeren en stranden. Maar wacht eens even – strand en dronken jongeren? Autochtonen die de toeristen liever zien vertrekken? Had Net5 niet gewoon een camera in Scheveningen, Renesse of welk ander aan zee gelegen dorp in Nederland – waar ook veel gesurft wordt – kunnen plaatsen? Dan had kijker tenminste geweten waar hij niet heen moet deze zomer.

Surf Crazy, Net5, 19.35-20.30u.

    • Titia Ketelaar