Een duiventil vol vreemde vogels

De Graafschap begint aan het nieuwe voetbalseizoen met een selectie met twaalf verschillende natio- naliteiten. De nieuwe trainer Frans Thijssen (47) is somber gestemd: ,,Met deze ploeg redden we het niet in de eredivisie.''

Verbaasd wijst Eric Viscaal op een verdwaalde vakantieganger in de lobby van het Tulip Inn hotel in Callantsoog. ,,Is dat wéér een testspeler?'', vraagt de spits van De Graafschap aan zijn trainer Frans Thijssen. Gelaten schudt Thijssen het hoofd, en antwoordt dan dat de komst van een nieuwe groep proefspelers nog even op zich laat wachten. ,,Maar ze zullen een dezer dagen absoluut opduiken'', zegt de oud-international op cynische toon.

De voorbereiding van De Graafschap op het nieuwe voetbalseizoen moet voor Thijssen een hels karwei zijn. De trainer, die een contract heeft voor één seizoen, komt nauwelijks toe aan het werk waarvoor hij aangetrokken is. ,,Ik wil graag trainen op automatismen en spelsystemen, maar ben meer bezig met het uit mijn hoofd leren van de namen van testspelers. Haast iedere week word ik weer met een aantal nieuwe gezichten geconfronteerd. Dat is weleens vermoeiend.''

Sinds voorzitter Hylke Enzerink vorig jaar een samenwerkingsverband afsloot met de Italiaanse club Udinese, is De Graafschap verworden tot een duiventil. Veel overbodige spelers van Udinese deden inmiddels Doetinchem aan. De Italiaanse subtopper heeft de beschikking over vijftig voetballers, afkomstig uit alle windstreken. Jonge spelers die niet in aanmerking komen voor de A-selectie van Udinese worden daarom gestald bij De Graafschap. De Doetinchemse club mag hen testen en eventueel weer terugsturen naar Italië.

En zo heeft Frans Thijssen de beschikking over Patrick Friedholm uit Zweden, Sanda Sanda uit Kameroen, Janiero Schneider uit Brazilië, Massamasso Koni Tschangai uit Togo en Abdul Rahman Issah uit Ghana. Drie Egyptenaren werden eerder al door Thijssen weggestuurd, terwijl de Joegoslaaf Krupnikovic te duur was en de Deen Cliford gewoonweg niet kwam opdagen. En alsof het allemaal niet genoeg was, stuurde Udinese ook nog scout Massimo Morales naar Doetinchem. Morales is nu samen met Jurrie Koolhof assistent van Frans Thijssen.

De Graafschap versterkte zich verder met de Tsjechische aanvaller Michal Nehoda, bovendien maakten de Congolees Zico Tumba, de Fin Ville Vaïsanen en de Egyptenaar Hazem Emam al deel uit van de selectie. Samen met de huurlingen van Udinese vormen zij een vreemdelingenlegioen met twaalf verschillende nationaliteiten.

Voorzitter Enzerink liet zich al een aantal malen zeer lovend uit over de testspelers van Udinese. Enzerink noemde hen `toptalenten' met wie De Graafschap komend seizoen zomaar bij de eerste negen op de ranglijst kan eindigen. Frans Thijssen nuanceert de woorden van zijn voorzitter. ,,De jongens van Udinese zijn geen directe versterking voor het eerste elftal. Ze geven mijn ploeg geen meerwaarde. Het samenwerkingsverband is tot nu toe niet effectief gebleken.'' Voorzitter Enzerink is het niet helemaal eens met zijn trainer. ,,Op de korte termijn kunnen we misschien weinig met de nieuwelingen beginnen. Op de lange termijn wel, want het zijn in mijn ogen potentiële toppers. Goede voetballers moeten meteen inzetbaar zijn? Wat een onzin. De nieuwelingen hebben nog last van een cultuurschok. Die moeten ze eerst maar eens te boven komen.''

Door de grote selectie en de vele buitenlanders is het lastig trainen voor Thijssen. Van de vijfendertig spelers komen er uiteindelijk maar 22 in aanmerking voor het eerste elftal, de rest gaat in het tweede team spelen. Een aantal voetballers wordt zelfs in de oefenwedstrijden nauwelijks ingezet. Thijssen: ,,En dat leidt tot irritaties. Dat vind ik ook niet vreemd. Met zóveel verschillende karakters in een groep gebeurt altijd wel wat.'' Zoals na afloop van wéér een verloren oefenduel, toen Zico Tumba en Sonny Silooy voor de tweede maal binnen een half jaar met elkaar op de vuist gingen.

Afgezien van het feit dat Thijssen de omvangrijke selectie in het gareel moet houden, verloopt ook de communicatie niet vlekkeloos. Thijssen probeert zich te redden in het Engels, Duits en met gebarentaal. ,,Met die Zweed Friedholm is het wel makkelijk werken, maar Tschangai uit Togo begrijpt er nog helemaal niets van. Hoe moet ik die jongen uitleggen dat hij het veld breed moet houden?'' Eric Redeker, die al tien jaar voor De Graafschap speelt: ,,Laatst stond ik tijdens een wedstrijd centraal achterin, met naast me die Tschangai. Een hoge bal komt onze kant op. Ik roep `Massamasso, die is voor mij'. Dacht hij dat ik zei `Die is voor jou'. Toen knalden we met onze koppen tegen elkaar.''

Thijssens voortdurende roep om versterkingen lijkt gerechtvaardigd. De voormalige assistent-trainer van Vitesse en hoofdcoach van het Zweedse Malmö FF is nog op zoek naar twee middenvelders voor op de flanken, teneinde zijn 4-4-2 systeem te perfectioneren. De Graafschap raakte afgelopen seizoen belangrijke spelers als Rzasa (Feyenoord) en Godee (SC Heracles) kwijt. De ploeg is nog nauwelijks ingespeeld, wat te zien was in enkele oefenwedstrijden. Zo verloor De Graafschap van de eerstedivisieclubs FC Groningen (1-3) en Eindhoven (0-1).

,,Met deze ploeg redden we het niet in de eredivisie'', is de sombere voorspelling van Thijssen. Een oplossing voor het probleem heeft de trainer al voorhanden. ,,Misschien moet De Graafschap niet alles gooien op het samenwerkingsverband met Udinese. Meer aandacht voor de scouting zou wenselijk zijn. Niet alleen bij Udinese, maar ook in de eerste divisie of zelfs bij de amateurs lopen goede spelers rond. Aan de andere kant begrijp ik de club wel: buitenlanders zijn vaak goedkoper dan Nederlanders. De Graafschap is nu eenmaal niet zo rijk als Barcelona.''

    • Marcel Abrahams