Decorontwerper Toms overleden

Carl Toms, een van 's werelds meest gevierde decorontwerpers, is woensdag in Londen overleden. Toms, die decors ontwierp voor theater, films, opera en ballet, werd 72 jaar.

Toms, leerling van de befaamde ontwerper Oliver Messel, begon in 1958 onder eigen naam te ontwerpen. Elf jaar later werd hij benoemd tot ontwerpadviseur van de Britse kroonprins Charles, hetgeen hem een onderscheiding in de Order of the British Empire opleverde. Toms werkte gedurende zijn dertigjarige carrière met gezelschappen uit Engeland, Oostenrijk en de Verenigde Staten. Verder ontwierp hij de kostuums en decors voor diverse films. In 1974 kreeg Toms een Tony Award en een Drama Desk Award voor zijn decorontwerp voor Sherlock Holmes, dat toentertijd speelde in zowel Londen als New York. (AP)