Damrak wacht op nieuws Wall Street

De Amsterdamse beurs leefde vanochtend kortstondig op, in reactie op het hogere slot van Wall Street gisteren. Maar in de loop van de ochtend namen beleggers weer een afwachtende houding aan. De AEX-index stond rond het middaguur op een winst van 8,23 punten op 537,25. Daarmee was het koerspeil ruim anderhalf procent gestegen en dat was meer dan op belangrijke Europese beurzen als Frankfurt en Londen. ,,Dat lijkt spectaculair, maar het is het niet. Handel ontbreekt'', aldus een handelaar tegenover persbureau ANP.

Het wachten was op werkloosheidscijfers die later op de dag in de VS worden gepubliceerd en de reactie van Wall Street daarop. Voor de langere termijn blijven handelaren van mening dat de koersindex in Amsterdam nog wel kan dalen naar 510 punten.

Door het afnemende enthousiasme konden ook fondsen die met goede berichten kwamen maar beperkt profiteren. Levensmiddelenconcern Unilever kwam, conform de verwachting, met een gunstige rapportage over het eerste halfjaar en stond laat in de ochtend 80 eurocent hoger op 68,40. Norit, waar de ontwikkelingen in de eerste zes maanden beter bleken te zijn geweest dan was gedacht, hield daar slechts 20 eurocent koerswinst aan over.

Fondsen als Wolters Kluwer en DSM, die het de laatste tijd niet zo goed deden, konden zich oprichten. DSM steeg 2,80 euro naar 124,50. De grote uitgever mocht een zelfde bedrag omhoog naar 32,20. Daarmee was het fonds de onbetwiste nummer één van de stijgers bij de AEX-fondsen met een vooruitgang van meer dan 8 procent. Wolters Kluwer kwam gisteren met goede halfjaarcijfers. Beleggers bleken daar echter toen niet opgewonden van te raken. Van de grote fondsen was verder alleen Philips nog flink hoger, met eveneens 2,80 euro op 90,20.

Onder de kleinere fondsen viel Ordina op met een stijging van 5,25 procent naar 25,05 euro.