Brandt geen maan in je oog

De zon kan een maantje in je ogen branden, als je tijdens de zonsverduistering een paar tellen in de zon kijkt. Een speciale herinnering aan een speciale gebeurtenis misschien. Maar zo'n maantje in je oog is toch geen pretje. Op de plek waar de zon een maanvormig streepje in het oog brandt, wordt je namelijk blind. Je moet je ogen daarom goed beschermen als je naar de zonsverduistering wilt kijken.

De zonsverduistering is aanstaande woensdag. Tussen tien over elf 's ochtends en tien voor twee 's middags kun je zien hoe de maan langzaam voor de zon schuift. De zon ziet er dan uit als een bolletje met een hapje eruit. Dat hapje wordt steeds groter. Vlak voor half een staat de maan bijna recht voor de zon. Er is nog maar een heel klein stukje van de zon te zien. De zon lijkt dan op een maan. Ondertussen wordt het op aarde steeds donkerder. De schaduwen zien er heel anders uit dan normaal. Omdat de maan niet zo vaak precies voor de zon schuift, is dat een bijzondere ervaring.

Maar pas op, in de zon kijken is gevaarlijk! Fel zonlicht maakt het oog al na een paar tellen zo heet dat het van binnen gaat koken. Het vervelende is dat je dat niet voelt. Pas na enkele uren merk je dat je (half) blind bent geraakt. Dan is het al te laat om er nog iets aan te doen. Kinderen en drugsverslaafden lopen extra gevaar, omdat die grotere pupillen hebben. In het Caraïbisch gebied werden bij de zonsverduistering vorig jaar tienduizend mensen tijdelijk blind. Duizend mensen liepen blijvende oogschade op.

Als je de zonsverduistering wilt zien, moet je daarom een speciale eclipsbril opzetten. Een gewone zonnebril beschermt je ogen niet goed genoeg. Ook foto-negatieven, cd's en roetglaasjes zijn niet veilig. Zelfs met een eclipsbril moet je niet te lang naar de zon kijken. Het beste is om het oog na een halve minuut eerst even te laten rusten, voordat je weer kijkt.

Als je geen eclipsbril meer kunt krijgen, kun je de zon op een papier projecteren met een verrekijker of met een zelf gebouwde camera obscura. Op de website www.zonsverduistering.nl kun je vinden hoe dat moet, onder het kopje Veilig Waarnemen. Maar kijk NOOIT rechtstreeks door een verrekijker of een telescoop naar de zon. De lens in de verrekijker werkt als een brandglas, waardoor je nóg sneller je ogen verbrandt.

    • Hille Linders