Blijlevens wint laatste etappe Castilla-Léon

Jeroen Blijlevens heeft gisteren de vijfde en laatste etappe van de Ronde van Castilla-Léon gewonnen. Woensdag was de TVM-renner al als tweede geëindigd achter land- en ploeggenoot Steven de Jongh. De eindoverwinning in de Spaanse etappekoers ging naar de Italiaan Leonardo Piepoli, voor zijn landgenoten Alberto Elli en Giuseppe Guerini.

In de vijfde rit, over 167 kilometer van Valladolid naar Grajera, bleef het peloton tot de finish intact. In de slotfase verzetten de renners uit de TVM-ploeg het meeste werk. De Duitser Andreas Klier bepaalde tot 100 meter voor de streep het tempo. Blijlevens maakte vervolgens het werk van zijn ploeggenoten af.

TVM werd deze zomer door de Tour-organisatie geweerd uit de Ronde van Frankrijk. Aanleiding daarvoor was de geruchtmakende dopingaffaire van vorig jaar toen de Nederlandse ploeg het mikpunt was van de Franse justitie. TVM bracht de afgelopen weken door in Spanje. In de Sierra Nevada bereidde de formatie van ploegleider Steven Rooks zich voor op het naseizoen. In de Ronde van Spanje, van 4 tot en met 26 september, hoopt TVM het prestige weer op te vijzelen.

Laurent Jalabert heeft gisteren het ziekenhuis van Madrid verlaten. De Franse renner, de huidige nummer één op de wereldranglijst, werd zondag met verwondingen aan het hoofd en een gebroken sleutelbeen opgenomen in het ziekenhuis nadat hij ten val was gekomen in de rittenkoers Castilla-Léon. Jalabert lag 24 uur op de intensive care.

Tot verbijstering van het personeel ontsnapte Jalabert woensdag al uit het ziekenhuis. De Fransman zocht een bekend restaurant in Madrid op om zich tegoed te doen aan een diner. ,,Ik verveelde me'', luidde zijn excuus.

De kopman van ONCE, een van de grote afwezigen in de Tour de France, heeft deelname aan de Ronde van Spanje nog niet uit zijn hoofd gezet. Jalabert wil eerst rust nemen en neemt daarna een beslissing.

De Deense wielerbond heeft gisteren TVM-renner Claus M⊘ller wegens het gebruik van doping voor twee jaar geschorst. De 30-jarige renner werd in maart betrapt in de Ronde van Murcia. Bij de Deense knecht bleek de verhouding testosteron/epitestosteron niet in orde. Bovendien werden in zijn urinestaal sporen van anabole steroïden gevonden.

M⊘ller toonde zich gisteren geschokt door de uitspraak van de Deense bond. Hij verklaarde onschuldig te zijn. De ploegleiding van TVM stelde hem in maart al op non-actief.