Bill Geef es

Vader Gates hoopt dat het de critici de mond zal snoeren. Zijn zoon Bill, grootaandeelhouder van Microsoft, zal bijna zijn gehele fortuin ter waarde van dik 100 miljard dollar teruggeven aan de maatschappij.

Vrouw en kinderen Gates krijgen ieder niet meer dan een relatief bescheiden 20 miljoen dollar. ,,Ik verwacht dat hiermee een einde zal worden gemaakt aan de kritiek op mijn zoon dat hij niet vrijgevig genoeg is'', zei Gates senior tegen de Sunday Times. Bill en zijn vrouw willen het grootste deel besteden aan de bestrijding van malaria en aids.

Volgens de Britse zondagskrant heeft Gates het boek The man who dies rich is in disgrace van Andrew Carnegie meermalen gelezen. Of hij echt het voorbeeld van de beroemde Amerikaanse filantroop zal volgen valt nog te bezien. Een woordvoerder van Gates haastte zich een dag na de uitspraken van diens vader te verklaren dat het met het weggeven van Gates' fortuin zo'n vaart niet zal lopen.

Cynici beschuldigen Gates ervan met berichten over grootschalige liefdadigheid de publieke opinie mild te willen stemmen. Dat zou dan weer een positieve uitwerking moeten hebben op het oordeel van de rechter in de lopende zaak tegen Microsoft wegens mogelijk misbruik van zijn economische machtspositie.

Geconfronteerd met zoveel cynisme zal Bill zeker besluiten zijn geld nog even in de zak te houden. Maar de kritiek zal pas verstommen nadat Gates zijn laatste dollarcent vergeven heeft. Vader Gates zal nog even geduld moeten hebben voordat het grote publiek zijn zoon in de armen sluit.

Michiel van Nieuwstadt

    • Michiel van Nieuwstadt