Banken manen Daewoo, deal GM

Buitenlandse banken hebben garanties geëist voor 4,5 miljard dollar aan leningen die zij bij de noodlijdende Daewoo-groep hebben uitstaan. Zij beschuldigen de Zuid-Koreaanse regering ervan tegen hen te discrimineren, aldus bronnen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel.

Intussen tekenden Daewoo en het Amerikaanse General Motors vanmorgen een intentieverklaring over het gezamenlijk produceren van auto's. Daewoo hoopt om een kapitaalinjectie van GM, dat zijn aanwezigheid in Azië wil uitbreiden. GM was tot 1992 voor de helft eigenaar van Daewoo Motors.

De dertien banken waarschuwden in een brief aan de Zuid-Koreaanse regering en Daewoo dat zij mogelijk niet meewerken aan herstructurering van de schulden van het conglomeraat, indien zij niet dezelfde behandeling krijgen als lokale crediteuren. In de brief tonen de banken zich volgens het blad Korea Times ,,extreem bezorgd'' over het lot van Daewoo, een van de familiebedrijven in Zuid-Korea die zijn uitgegroeid tot zogenoemde chaebol, conglomeraten die de meest uiteenlopende producten maken.

,,Veel buitenlandse banken hebben hun onwil geuit betalingstermijnen voor schulden te verlengen zonder adequate informatie, zoals kasstromen, hervormingsplannen, onderpanden, garanties of andere steun,'' zo staat in de brief.

In de brief wordt aangegeven dat de dringende wens van Seoel dat buitenlandse crediteuren de schuldenlast van Daewoo gelijkelijk moeten dragen met lokale banken maar zonder garanties, nieuwe kredieten aan bedrijven in gevaar kan brengen en zelfs het economisch herstel van Zuid-Korea kan schaden. Vorige maand kreeg Daewoo 3,3 miljard dollar aan leningen van lokale banken, terwijl bijna 6 miljard dollar aan schuld werd geherstructureerd. In ruil beloofde het divisies te verkopen en verschafte het 8,42 miljard dollar aan aandelen en onroerend goed als onderpand voor lokale banken. (AP, Reuters)