ANTIPASTO VAN MOSSELEN

Een betrekkelijk nieuwe ontwikkeling in de mosselhandel is de waterdichte, milieuvriendelijke, polyethyleen zak waarin 1 of 2 kg mosselen wordt verpakt voor de detailhandel. Steeds meer mosselhandelaren verruilen de bekende netjes en plastic zakken met perforatie voor deze dichtgesealde, lekvrije kleinverpakking. Het micromilieu binnen de verpakking wordt optimaal gemaakt doordat aan de vacuümgetrokken zakken vlak voor het dichtsealen iets gevuld worden met een zuurstofrijk mengsel van zuurstof en koolzuurgas. Het koolzuurgas remt bacterievorming en de extra zuurstof houdt de mosselen langer in leven. Voorts wordt tegenwoordig de verpakkingsdatum van de versgevangen mosselen op een strookje achterop de zak vermeld zodat de consument de versheid van de mosselen kan controleren. Die lekvrije verpakking is een handige aanwinst voor stedelingen die graag een paar kilo mosselen droog mee naar huis willen nemen in bus of tram. Maak voor een groot gezelschap eens een antipasto van mosselen. En doe dat vooral 's zomers, dan hebben de mosselen lekker `nieuw vlees' en zijn ze op hun best. Bereiding: Doe citroensap en zout naar wens in een kommetje en roer tot het zout is opgelost. Voeg al roerend de olijfolie lepelsgewijs toe. Verwijder zonodig de groene kern uit de knoflookhelften en snijd ze samen met de peterselie tot een fijn mengsel. Spoel de mosselen onder stromend water en verwijder kapotte en geopende exemplaren. Kook in een ruime pan de mosselen samen met een kopje water op hoog vuur en met het deksel op de pan gaar in 2-3 minuten, of tot alle schelpen geopend zijn. Giet het mosselkookvocht af. Verwijder snel de lege schelphelften en leg de gevulde schelphelften (sunny side up) in een ruime en ondiepe serveerschaal. Giet de dressing gelijkmatig uit over de mosselen, strooi er tevens het peterseliemengsel en de bieslook over en schep de mosselen snel om. Maal er royaal zwarte peper over. Direct serveren. Geef er wat stokbrood, ciabatta of Marokkaans brood bij. Een Franse variant hierop is knoflook en bieslook te vervangen door 2 theelepels zeer fijngesneden sjalot die samen met de peterselie over de mosselen wordt gestrooid.

    • Florine Boucher