WILLEM BREUKER KOLLEKTIEF

Willem Breuker heeft een voorliefde voor opvallende verpakkingen van geluidsdragers. In de afgelopen jaren bood de bandleider/saxofonist lp's aan in onder andere een bonbondoos, een driehoekige uitklaphoes en een juten zak, en leverde hij een cd af in een kaasdoosje. Ook zijn nieuwste cd, Pakkepapèn, is van een artistiek verantwoord omhulsel voorzien – een met monochrome fotofragmenten opgesierd plastic hoesje dat in geen enkele cd-kast past.

De titel van Breukers nieuwste cd refereert aan een uitspraak van ex-dominee Klaas Vos die luisteraars van radio 4 opriep in het geweer te komen tegen storende etherpiraten. Zijn betoog begon met de woorden `Dames en heren, pakkepapèn', hetgeen waarschijnlijk betekent `pak papier en pen'. Breuker verhief deze gepassioneerde samentrekking tot thema van een zestal composities (`Pakkepapèn' deel 1 tot en met 6) en voegde daar vier composities aan toe. Het resultaat is een typische Breuker-cd vol up-tempo nummers die balanceren op de grens tussen circusmuziek, fanfare en bigband. Ook dit keer ontbreekt het hoorspel niet: saxofonist Alex Coke vertelt het verhaal van Joe, diens zeevarende moeder, religieuze iconen schilderende vader en getatoeëerde zus. Muzikaal gezien betekent Pakkepapèn niets nieuws onder de zon, maar het spel is, zoals gebruikelijk bij het Kollektief, van hoog niveau en niet van humor gespeend.

Willem Breuker Kollektief: Pakkepapèn (BV Haast, CD 9807)

    • Edo Dijksterhuis