VS kopen miljarden staatsschuld terug

De Amerikaanse overheid gaat miljarden dollars staatsschuld terugkopen. Zij wil zo het beheer van de financiën verbeteren, nu de overheidsbegroting sinds vorig jaar een overschot vertoont. Het is voor het eerst sinds 1972 dat schuld wordt teruggekocht.

De Amerikaanse minister van Financiën, Lawrence Summers, presenteerde gisteren een voorstel waarop gedurende zestig dagen commentaar kan worden geleverd. In januari worden dan de definitieve procedures bekendgemaakt. De Amerikaanse regering wil de overheidsschuld van 5500 miljard dollar dit jaar al met een recordbedrag van 87 miljard dollar verminderen. Dit gebeurt door aflopende schulden te vervangen door kleinere bedragen aan nieuwe schulden. De nieuwe voorstellen moeten de overheid in staat stellen nog uitstaande schulden terug te kopen, in het bijzonder oude schulden met hoge rente. Zo kan de overheid op rentebetalingen besparen.

De voorstellen zijn volgens waarnemers ook bedoeld om het imago van de Democraten als goede beheerders van de overheidsfinanciën te onderstrepen in aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar. President Clinton zei gisteren opnieuw dat hij een plan van de Republeinen in het Congres om de belastingen in tien jaar met 792 miljard dollar te verminderen met een veto zal treffen, omdat het het voorstel ,,riskant en simpelweg slecht is voor Amerika''. De Democraten willen de belastingen in tien jaar met niet meer dan 250 miljard dollar verlagen. Clinton onderstreepte gisteren dat door vermindering van de staatsschuld de rente omlaag kan wat voor huishoudens ,,gelijk staat aan een belastingverlaging van honderden, misschien duizenden miljarden dollars''. De schulden zullen op vrijwillige basis via een veiling worden teruggekocht.

De Amerikaanse staatsschuld was voor het aantreden van de Republikeinse president Reagan nog 1000 miljard dollar, maar is door de enorme budgettekorten in de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig sterk gegroeid. Van de 5500 miljard dollar staatsschuld is 3600 miljard in bezit van het publiek. De rest is bij trustfondsen van de overheid, waarvan het sociaal zekerheidsfonds het grootste is. Clinton wil de overheidsschuld in 2015 op nul brengen. De over- heidsoverschotten belopen de komende tien jaar naar verwachting 3000 miljard dollar. (AP, Reuters)