Van Gogh terug naar joodse erfgename

Een tekening van Vincent van Gogh getiteld Olijfbomen, in 1935 door de nazi's gestolen van de joodse verzamelaar Max Silberberg, is gisteren teruggeven aan de familie. De Pruisisch Cultureel Erfgoed Stichting in Berlijn zegt de tekening, ter waarde van 5,5 miljoen dollar, teruggegeven te hebben aan de enige overlevende erfgename van Silberberg, zijn schoondochter Gerta Silberberg die sinds 1937 in Engeland woont.

De tekening van Van Gogh was te zien in Berlijnse musea sinds 1935, het jaar waarin de fabrikant Silberberg gedwongen werd zijn collectie te veilen. In de oorlog werd hij gedeporteerd en vermoord in een concentratiekamp. Naast de Van Gogh werden twee andere werken van Caspar David Friedrich en Hans von Marees teruggegeven. Nog twee andere schilderijen uit de collectie van Silberberg zijn geïdentificeerd in de VS en Rusland. Over de overdracht van deze werken is echter nog geen beslissing genomen. (Reuters, AP)