`Union Carbide kon op eigen houtje niet overleven'

De overname van Union Carbide bekroont een ingrijpende herstructurering van Dow Chemical. Ook voor Union Carbide is de overname een zegen, menen analisten.

De overname van Union Carbide door Dow Chemical is de zoveelste stap in een concentratieproces binnen de Amerikaanse chemie. Dat zeggen analisten en insiders bij de olie- en chemiebedrijven. De overname past in de reeks `fusies', zoals die van de oliemaatschappijen BP-Amoco-Arco en Exxon-Mobil, die vorig jaar plaatshadden. Al die bedrijven werken met dezelfde basisproducten en zijn op allerlei manieren als leverancier en afnemer aan elkaar verbonden. De meeste oliemaatschappijen hebben grote chemische divisies.

Ook elders in de chemie is het streven naar schaalvergroting al jarenlang manifest, zoals blijkt uit de overnames door de Nederlandse chemieconcerns Akzo en DSM van respectievelijk Nobel en Gist-Brocades.

De aandeelhouders van Union Carbide krijgen voor hun aandelen 25 procent van Dow Chemical in handen. Dat lijkt goed beloond. ,,Dit is een uitstekende transactie voor Union Carbide'', verklaarde analist Frank Mitsch van Deutsche Bank Alex Brown gisteren. ,,Voor de aandeelhouders van Dow Chemical is het een lange-termijnaffaire. Het zal even duren voor de integratie rond is.''

Omdat slechts een beperkt aantal banen hoeft te verdwijnen en er, aldus een verzekering van Dow-topman Stavropoulos gisteren, waarschijnlijk geen vestigingen dichtgaan zijn de kosten van de overname relatief laag.

Analisten prijzen de manier waarop de bedrijven elkaar aanvullen. Er zijn in het productaanbod weinig overlappingen. ,,Zelfs de technologieën die de bedrijven hebben ontwikkeld zijn complementair'', aldus John Murphy, industrie-consultant bij de Catalyst Group in Spring House, Pennsylvania. ,,Deze overname is onderdeel van belangrijke en noodzakelijke consolidatietrend.''

Volgens Murphy komt de overname Union Carbide goed uit: ,,Het kon alleen onmogelijk overleven'', zegt de analist, die erop wijst dat Union Carbide zich al eerder gedwongen zag tot samenwerking met onder meer Exxon. Volgens William Stavropoulos, de topman van Dow Chemical, verandert er niets in de strategie van zijn bedrijf. Analist Murphy denkt dat de integratie geen problemen zal opleveren. Dow Chemical is immers sterk gedifferentieerd en kan binnen die diversiteit ruimte bieden voor de activiteiten die Union Carbide binnenbrengt. Wel denkt hij dat Dow nu allerlei afspraken met andere partners, onder wie Amoco, moet herzien of beëindigen.

Sinds 1993 is Dow Chemical bezig geweest een flinke terugval van zijn resultaten op te vangen met een ingrijpende herstructurering. Kosten werden met 2,2 miljard dollar teruggebracht en bedrijfsonderdelen ter waarde van 10 miljard zijn afgestoten. In 1995 bijvoorbeeld verkocht Dow het afzonderlijk beursgenoteerde bedrijf Marion Merrell Dow voor 5 miljard dollar aan het Duitse Hoechst. Tegelijk deed het bedrijf overnames ter waarde van 5 miljard dollar en breidde het op eigen kracht uit voor een zelfde bedrag. Union Carbide is de kroon op een reeks van overnames, waaronder die van Sentrachemen, Mycogen en eerder deze week Angus Chemical.