Uitstel betogingen Suriname, weinig steun voor staking

Tot veler verrassing heeft vakbondsleider Fred Derby gisteren de aangekondigde straatmarsen tegen de regering-Wijdenbosch uitgesteld tot volgende week dinsdag. Volgens Derby zijn veel vakbonden nog niet gereed.

De naar schatting tweeduizend stakers die gisteren naar Derby kwamen luisteren, waren zichtbaar teleurgesteld. Derby weet het uitstel deels aan de onzekerheid over de houding van de politie. Die gaf gisterochtend een communiqué uit waarin werd aangekondigd dat zonder vergunning geen betogingen en processies mogen worden gehouden. Dit is het gevolg van een in onbruik geraakte wet die vorige week door de regering-Wijdenbosch nieuw leven werd ingeblazen. Derby herhaalde dat hij volgende week gewoon gaat betogen zonder vergunning. Hij sprak gisteren niet meer van een algemene staking, maar van `prikacties'.

Het uitstel van de betogingen door de vakbond C-47 en de ambtenarenbond CLO lijkt ook ingegeven door een gebrek aan animo. Een deel van de vakbonden die gisteren zouden staken, zag daarvan op het laatste moment af. De douanebond liet weten zijn staking tot dinsdag uit te stellen om ,,benauwde burgers in de gelegenheid te stellen voedselpakketten uit Nederland in te klaren''. Ook de brandweer van Zanderij zag af van deelname, zodat het vliegveld kon blijven functioneren. Veel banken, winkels en benzinestations waren gewoon open. En de politiebond sloot zich niet bij de acties aan.

De samenwerking tussen politieke partijen, werkgevers en vakbonden in het `Gestructureerde Samenwerkingsverband' (GS), die in mei een grote volksmassa op de been kreeg, staat door de huidige acties onder druk.

De vakbonden verwijten de politieke partijen te snel te hebben ingestemd met het aanblijven van Wijdenbosch tot de verkiezingen in mei volgend jaar. Maar ook bij de werkgevers bestaat weinig enthousiasme voor nieuwe acties. De eerdere straatprotesten hebben volgens de werkgeversbond VSB veel bedrijven in problemen gebracht.

Reportage: pagina 4