TUINBONEN MET ZUIDELIJK TINTJE

Als kind gruwde ik van andijvie en tuinbonen, die voor mij gelijkstonden aan een kwelling zoals je die alleen maar in Nederland kunt ondergaan. Ik weet nu wel beter. Tuinbonen zijn een delicatesse en dat beseffen niet alleen Nederlanders.

Portugezen houden tuinbonen veel meer in ere dan wij dat doen. Ze eten de jonkies rauw, zoals wij dat doen met radijsjes. En ze maken van tuinbonen streekgebonden gerechten die met elkaar wedijveren om de trofee van originaliteit en smaak.

Ik koos er twee voor u uit. Beide voor 4 personen.

De sopa maken wij als volgt. Neem de bonen uit de peul, schil de aardappel en snijd hem in blokjes.

Pel en snipper de ui. Laat dat alles met de helft van de koriander gaar worden in de bouillon. Dat duurt ongeveer een kwartier. Pureer daarna de soep. Op smaak brengen met zout en peper en de rest van de koriander.

Het bijgerecht: Bak het worstje in wat olie in 20 minuten bruin en gaar en snijd het dan in plakjes. Neem de tuinbonen uit de peul en kook ze in 8-10 minuten gaar of diepvriesbonen volgens de gebruiksaanwijzing.

Laat ze in een vergiet uitlekken. Snijd de bacon en de chorizo in stukjes. Pel en snipper ui en knoflook. Bak de stukjes bacon en chorizo in een wok of koekenpan op matig vuur. Houd het bakken beperkt tot een, hooguit twee minuten en bak dan de snippers ui en knoflook twee minuten mee. Schep de bonen en de plakken worst erdoor.

Voeg naar smaak zout en peper toe en roer tot slot de koriander door het gerecht.

In Nederlandse traditie passen daarbij koteletten en gekookte aardappels. Portugezen houden het eerder op stoofpot van lam of geit.

Met wondre bladerkrans;

    • Annelène van Eijndhoven