Tribunaal dreigt UÇK: onderzoek

Het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in ex-Joegoslavië heeft de Albanezen van Kosovo gewaarschuwd dat hun geweld tegen Serviërs en Roma (zigeuners) onderwerp van onderzoek van het tribunaal kan worden.

Graham Blewitt, openbaar aanklager bij het Haagse tribunaal, zei dat ,,we zeer alert zijn ten aanzien van de mogelijkheid dat het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK een campagne van etnische zuivering onderneemt onder het mom van wraakaanvallen [op de Serviërs en Roma]''. ,,Als dat een officieel beleid is van het UÇK valt dat duidelijk onder onze jurisdictie en vormt het een onderdeel van ons onderzoek. Ik zeg dat in de hoop dat het als afschrikking kan dienen'', aldus Blewitt.

De uiterst slechte veiligheidssituatie in Kosovo was gisteren ook voor de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR aanleiding voor een waarschuwing. Een studie van de UNHCR leverde de conclusie op dat het lot van de Servische minderheid ,,steeds slechter'' wordt, vooral in het oosten van Kosovo, in de streek rond Gnjilane. Een onderzoek van de VN-organisatie in 76 dorpen wees uit dat de Serviërs er snel wegtrekken. Sommigen gaan naar Servië, anderen blijven in Kosovo en zoeken – wetend dat ze in Servië niet welkom zijn – hun toevlucht in dorpen die etnisch geheel Servisch zijn, aldus een UNHCR-woordvoerder.

Het geweld tegen de Serviërs neemt niet af. Gisteren werd in Vitina een Serviër vermoord door drie gewapende Albanezen die hem hadden ontvoerd en die zijn moeder hadden mishandeld. Nabij Gnjilane werd een groep vluchtende Serviërs aangevallen; of daarbij doden vielen is niet duidelijk. In Priština werden de lichamen van een Serviër en een Servische gevonden. De man was eerder door vier gewapende mannen ontvoerd.

De chef van de VN-missie in Kosovo, Bernard Kouchner, zei gisteren bij een bezoek aan een massagraf bij Kosovska Mitrovica dat ,,mensen die denken dat de oorlog in Kosovo voorbij is, zich vergissen''. ,,De oorlog is niet voorbij. Mensen lijden. Het is een lang verhaal, het is altijd een lang verhaal'', aldus Kouchner.

Bij Kosovska Mitrovica zijn inmiddels 72 graven gevonden van Albanezen die tijdens de oorlog om Kosovo door Serviërs zijn vermoord. De afgelopen tien dagen zijn veertig lichamen opgegraven en onderzocht. Volgens een van de onderzoekers is gebleken dat sommige slachtoffers waren gemarteld en dat alle slachtoffers van dichtbij door het hoofd waren geschoten. (Reuters, AFP, AP)