Timman zonder problemen naar derde ronde WK

Jan Timman heeft de derde ronde van het schaakwereldkampioenschap in Las Vegas gehaald. Hij had gisteren tegen de jonge Armeniër Aronian aan remise genoeg en hij was met zwart nooit in ernstig gevaar. Toch heeft Timman hier nog niet de vaste hand van de kampioen. Hij had eigenlijk moeten winnen, want op een gegeven moment had hij een pion meer en goede aanvalskansen. Morgen krijgt Timman een tegenstander van zijn eigen statuur: Alexei Fedorov uit Wit-Rusland, 26 jaar oud en 23ste op de wereldranglijst. Een wilde speler die gisteren de Amerikaan Boris Gulko in een kolkend gevecht uitschakelde.

Timman is kennelijk niet iemand die zich door de brandende hitte gedwongen voelt om op zijn hotelkamer te blijven zitten somberen. Met enige verbazing hoorde ik hoe hij iemand de weg in Las Vegas wees: ,,Je gaat eerst naar het Bellagio, daar is een hoteltram naar de Monte Carlo, dan loop je even naar de Excalibur waar een tram naar de Mandalay Bay is, en dan ben je vlakbij New York-New York.'' Alsof hij een pokerprof was die zijn hele leven in de hotels van de Strip in Las Vegas had doorgebracht.

Het was opvallend hoeveel schakers terugsloegen nadat ze dinsdag in de eerste partij verloren hadden. Winnen als het absoluut moet is altijd moeilijk en met zwart wordt het als een werkelijk Herculische taak beschouwd. Maar toch waren er een aantal die het deden en de prominentste onder hen was Alexei Shirov, die Ivan Sokolov versloeg.

Dat had ik niet gedacht en Sokolov waarschijnlijk ook niet, maar hij was gisteren zichzelf niet. Misschien te opgewonden over zijn onverwachte overwinning met zwart de vorige dag. In het verleden had Sokolov al vaak tegen Shirov gespeeld en nog nooit van hem gewonnen. Hij wist wat Shirov zou gaan spelen: het Konings-Indisch, garantie voor een inhoudsrijke strijd. Hij aarzelde of hij een rustig of een scherp systeem zou spelen, en wat hij tenslotte deed was een ongelukkige combinatie. Een scherp systeem, rustig aangepakt. Shirov kreeg al heel gauw voordeel en al na 24 zetten moest Sokolov opgeven omdat hij een stuk kwijtraakte. Vandaag spelen ze de tiebreak.

Een andere tiebreak gaat tussen Gata Kamsky en Aleksander Chalifman. Chalifman maakte zijn nederlaag van de vorige dag op prachtige manier goed. Een kwaliteitsoffer gevolgd door een pionoffer, alles op lange termijn voor een aanval die traag op gang kwam, maar tenslotte rijke dividenden droeg.

Na de partij beenden Gata en zijn vader Rustam onmiddellijk naar de perskamer. Gata ging een protestbrief schrijven en Rustam legde uit wat daar in zou staan. Chalifman is een roker en gaat daarom af en toe buiten de speelzaal om een sigaret op te steken. Het is volgens de reglementen van de FIDE zijn recht. Maar Rustam Kamsky had hem bij de asbak in gesprek gezien met allerlei andere Russen, en hoe menselijk dat ook is, een ontspannend praatje om de zinnen te verzetten, het mag niet. Veel spelers doen het toch en het is zeer onwaarschijnlijk dat Chalifman zijn fraaie overwinning aan instructies van zijn landgenoten te danken had.

De Russische Nederlander Sergei Tiviakov werd uitgesckeld door Vladimir Kramnik, de sterkste speler van het toernooi, en op spectaculaire wijze viel het eerste hoofd van een ex-wereldkampioenskandidaat. Valery Salov verloor met 2-0 van de Braziliaan Milos. Goed werk van Brazilië. Het heeft nog twee spelers in de race, Milos en Leitao.

    • Hans Ree