The Enemy Within

Oude televisieseries opnieuw leven inblazen is nogal precair. De verkeerde toon, een slechte acteur, een saai script: een minieme fout kan het (waan)beeld van die coole serie van weleer vertroebelen.

Het ging wel eens goed, zoals bij de Addams Family en de reünie-aflevering van Dynasty (Krystle en Alexis eindelijk op de vuist!). Vaker is een vervolg of remake mis. Neem The Brady Bunch Movie uit '95 (slaapverwekkend) en de Amerikaanse versie van Pippi Langkous, met een grote, logge puber die een almaar huilende en dus helemaal niet stoere Pippi neerzette. Pathetisch waren The Dukes of Hazard, die onlangs nog op belegen leeftijd voor de zoveelste keer in hun racewagen stapten.

In dit verband is het verbazingwekkend dat de fans van de sciencefiction serie Doctor Who, die de BBC van 1963 tot 1989 uitzond, zo gebrand waren op de terugkeer. Ze bestookten de BBC-bazen met vele brieven om te pleiten voor nieuwe afleveringen over de dokter met dertien levens die door de tijd en het universum reisde om zich in te zetten tegen het kwaad in de vorm van demonen, monsters zonder gezicht en robots. Er kwamen zelfs wilde telefoonacties op gang, nadat liefhebbers de nummers van de tv-bazen in handen kregen.

De acties van de Whovians hadden wel effect. In 1996 kwam de tv-film uit met de werktitel Enemy Within, na wat geharrewar over rechten en scripts. In Enemy Within wisselde Doctor `Exterminate!' Who voor de achtste maal van gedaante om te vechten tegen de violent time lord. De film werd gemaakt in samenwerking met het Amerikaanse tv-station Fox en daardoor raakte Who meer dan ooit betrokken bij geweld en achtervolgingen. Ook werd de voorheen aseksuele man verliefd op zijn hulpje, een te mooie chirurg die de helft van de film als een keukenmeid aan het gillen is. En de knullige en daardoor humoristische special effects, waar Doctor Who bekend om stond, werden heel wat gladder door het budget van ongeveer vijf miljoen dollar.

De meeste fans waren ontevreden met de film, zo blijkt op Internet (www.imdb.com). Een gemiste kans noemen ze Enemy Within, de muziek vinden ze verschrikkelijk en de filmkus ongepast. Een Amerikaanse kijker zegt in de Imdb schuldbewust: ,, HERE's why the Brits hate us!''. Het meest curieuze is dan ook dat die vele die hards, georganiseerd in talloze fanclubs, alwéér lobbyen voor de terugkeer van Doctor Who. Nu de geruchten dat er een tekenfilmserie zou komen ontkend zijn door de BBC, verlangen ze dat er nieuwe afleveringen worden gemaakt over het negende leven van de befaamde doctor (www.cris.com/ ~ perval/who.htm). Alsof één mislukking niet genoeg is.

Dr. Who: The Enemy Within (Geoffry Sax, VS, 1996), Ned.1, 22.36-0.02u.

    • Lukas Keijser