Salarisdiskettes gewild bij fraudeurs

Salarisdiskettes onderscheppen, kraken en geld afboeken. De politie noemt het ,,een nieuwe vorm van criminaliteit''. De afgelopen periode werden in de Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag ongeveer twintig mensen aangehouden die ervan worden verdacht op deze manier enkele miljoenen guldens te hebben buitgemaakt.

Een bedrijf stuurt een diskette met betalingsopdrachten naar Interpay in Utrecht. Salaris van de werknemers, overboekingen naar crediteuren. Het schijfje moet per post of koerier naar Interpay, maar komt nooit aan. ,,Ergens in de aanleverroute zijn de diskettes onderschept'', zegt J. Zamdee van Interpay.

De fraudeur `kraakt' vervolgens de diskette en laat geld overboeken naar zijn of haar rekening. Ook het bedrag kan worden verhoogd. Daarna wordt het schijfje weer gerepareerd en doorgestuurd naar Interpay, alsof er niets aan de hand is. Interpay krijgt dagelijks ,,duizenden'' diskettes. ,,Er is fraude gepleegd met enkele tientallen schijfjes. Het betreft telkens verschillende ondernemers. Het gaat om enkele miljoenen guldens'', aldus Zamdee. De bedrijven zijn schadeloos gesteld door de banken.

De politie wil over de zaak niets kwijt. ,,Ik heb ook geen volledig beeld'', zegt de woordvoerder. Hoeveel mensen zijn er aangehouden? ,,Ergens rond de twintig.'' Hoeveel zijn er weer op vrije voeten? ,,Een paar, maar precies weet ik dat niet.'' Zijn de verdachten medewerkers van de PTT of van koeriersbedrijven? ,,Dat kan ik niet zeggen.''

Interpay en verschillende banken hebben inmiddels maatregelen aangekondigd, gericht op betere beveiliging van de diskettes en het vervoer ervan.