Pretpark voor wijnfanaten

Op een authentieke Vespa uit de jaren '60 rijd ik door de wijngaarden van Toscane. Via scherpe bochten schieten wijngaarden en olijfbomen langs mijn blikveld en de stem van Hugh Johnson lispelt informatie over Toscaanse wijnen in mijn oor. Via een audiodisc wel te verstaan. Ik ben virtueel in Toscane, in Vinopolis in Londen, het nieuwste themapark dat de wereld rijk is, na Disneyland, Archeon en Seaworld.

Vinopolis staat voor een hectare wijnattractie aan de Thames. Na vijf jaar voorbereiding gingen op 22 juli de deuren open. Particuliere aandeelhouders en bedrijven sprokkelden 25 miljoen pond bij elkaar om de enorme gewelven die de Victoriaanse spoorlijn over de Thames ondersteunen om te toveren tot een interactief, informatief en onderhoudend wijnmuseum, meer een attracteum.

De locatie, vlak bij de Borough Market, werd niet bewust om zijn historische context gekozen, maar enkele jaren geleden werd hier toevallig wel een Romeinse wijnwinkel opgegraven, die in een van de zalen van Vinopolis is nagebouwd. Het gebied rond de markt (ook de moeite waard) is al tweeduizend jaar een handelscentrum. De buurt rond het ondergrondse station London Bridge raakte in de jaren '50 in verval, maar wordt thans gerenoveerd. Langs dit stuk Thamesoever, de Bankside tegenover St. Paul's Cathedral, staan nu onder meer Shakespeare's gereconstrueerde Globe Theatre, de Oxo Tower met een riant restaurant op de achtste verdieping, Vinopolis en volgend jaar een dependance van de Tate Gallery.

Na een ochtend in de Tate Gallery en een lunch in de Oxo Tower kun je de middag probleemloos in Vinopolis doorbrengen. In zeventien zalen beleeft de audiovisueel voortdurend gestimuleerde bezoeker de wijnbouw van het Neolithicum tot aan de nieuwe wijnen uit Nieuw Zeeland en Australië. Alleen kijken naar decors, muurschilderingen, foto's en objecten is mogelijk, maar de bedenkers van het museum – de bevlogen wijnhandelaar Duncan Vaughan-Arbuckle en Tony Hodges, marketing manager en wijnliefhebber – wilden meer. Ze mobiliseerden Groot-Brittannië's meest vooraanstaande wijnschrijvers – Hugh Johnson, Jancis Robinson, Oz Clarke en Michael Broadbent – om teksten te schrijven en in te spreken op een audioschijf, die de bezoeker bij de ingang krijgt omgehangen. Wie meer wil weten over bijvoorbeeld een filmpje waarop mannen staan te dansen in een groot vat most, krijgt via de audiodisc te horen dat we ons hier in Portugal bevinden, in de Dourostreek, en dat deze heren de druiven persen voor de port, waarna nog wat informatie over port wordt verstrekt. Geen moeizaam lezen van kleine tekstjes bij foto's over de schouders van de zeven andere bezoekers, nee, Vinopolis is het grote individuele genieten.

Vinopolis herbergt allerlei technische grapjes. Zo is in een nagebouwde cockpit van een Boeing 747 op verschillende schermen het verhaal van de wijn in Australië en Nieuw Zeeland te zien. Voor wizkids vanaf de puberleeftijd bieden de touch-screen computers die her en der staan opgesteld een bron van vermaak. Hierop staat het hele bestand van Oz Clarke's succesvolle wijnencyclopedie opgeslagen. Geen vraag blijft onbeantwoord en het bestand is geheel up to date. De zintuigen, zo belangrijk bij het proeven, zijn niet vergeten: in de Hall of the Senses bieden metalen bloemen middels een druk op een knop een van de vele geuren die in wijnen van de meest bekende druivenrassen voorkomen. Spieken op het bord mag, maar blind ruiken is spannender.

In de buitengewoon ruim voorziene winkel van de bekende wijnketen Majestic is al het geproefde en meer te koop. Ook mooie boerenkaas (heel lekkere kaas uit Groot-Brittannië die in Nederland nauwelijks te krijgen is), olijfolie, tafelgereedschap en wijnhebbedingetjes zijn in Vinopolis verkrijgbaar. Er zijn restaurants, waarvan de eerste, Cantina, volgende week opengaat. Vinum, het restaurant van Terence Conran, gaat in april 2000 open. Op de eerste verdieping kan men nog een kunstcollectie bezichtigen. Last but not least: bij de prijs van een kaartje is een proeverij van vijf wijnen inbegrepen – die niet uitgespuugd hoeven te worden.

Vinopolis, 1 Park Street SI 1, bij Borough Street en London Bridge. Dagelijks open van 10-17u30.

Kassa gaat dicht om 16u30.

Toegang 10 pond. Vinopolis hotline: 0044 870 4444777; res via Internet: www.ticketmaster.co.uk

    • Lucette M. Faber