`Opa' Huizingh leert Heerenveen schoffelen

Eigenlijk kwam het Heerenveen-coach De Haan niet zo slecht uit dat zijn ploeg door West Ham United werd uitgeschakeld voor een finaleplaats in de Intertoto-competitie. De Friezen wacht immers een loodzwaar programma in de eredivisie. Heerenveen begint volgende week met een uitduel tegen Ajax. Gisteravond verloor Heerenveen ook de tweede wedstrijd tegen West Ham met 1-0. Nadat doelman Vonk zijn team met enkele, fraaie reddingen voor een vroege achterstand had behoed, verkeek hij zich in de 26ste minuut op een afstandsschot van West Ham-aanvoerder Lampard. Spits Wanchope scoorde in de rebound.

Nog geen twee maanden geleden beleefde Harris Huizingh in de dug-out het slechtst denkbare afscheid van FC Groningen. De 36-jarige aanvaller was geschorst voor de laatste wedstrijd in de nacompetitie tegen Sparta en na de 3-0 nederlaag verliet hij een club in de eerste divisie. Voor een vriendenprijs van een ton verhuisde Huizingh naar Heerenveen, waar hij in de geest van Piet Keur als pinch-hitter zou fungeren. Maar in Friesland is de oudste speler uit het betaalde voetbal aan een tweede jeugd begonnen.

De Groningse trainer Jan van Dijk treurde niet om het afscheid van de voetballer, die volgens hem te zwaar op de toch al smalle begroting drukte. Bovendien had hij de als semi-prof spelende Huizingh in zijn hart al afgeschreven. De veteraan zou te oud zijn om wekelijks een marathon te lopen op het middenveld of in de spits. Als Van Dijk gisteravond heeft gekeken naar de return tussen Heerenveen en West Ham United in de halve finales van de Intertoto-competitie zal hij zich van verbazing in de arm hebben geknepen. Was Huizingh slechts naar Heerenveen gekomen om een kwartiertje per wedstrijd het vuurtje op te stoken als de stramme spieren het tenminste zouden toestaan? Onder leiding van coach Foppe de Haan heeft Huizingh binnen enkele weken met verschillende vooroordelen afgerekend.

Tegen West Ham fungeerde Huizingh met rugnummer 17 een helft lang als vormgever op het middenveld, al werd Heerenveen juist in die fase bij vlagen overspeeld door de club uit Londen. Gedwongen door de 1-0 achterstand – de Friezen hadden de uitwedstrijd ook al met 1-0 verloren – schoof Huizingh in het tweede bedrijf vervolgens door naar een positie achter de spitsen.

Om nog meer druk te zetten op het overvolle hart van de verdediging van West Ham deed Huizingh na een kwartier nog enkele stappen naar voren en trad hij op als stormram in snoeiharde lijf-aan-lijfgevechten met de Britse reus Ian Pearce. Het rendement van die ingrepen bleef overigens onzichtbaar.

Na de tweede 1-0 zege plaatste West Ham zich voor één van de drie finales in de Intertoto tegen het Franse Metz en bleef Heerenveen verstoken van Europees voetbal. Het contrast met zijn vorige voetballeven zou ook wel heel groot zijn geweest als Huizingh op zijn oude dag ook nog in de UEFA Cup had mogen spelen. Maar van een basisplaats bij Heerenveen lijkt hij al wel verzekerd en dat is ook meer dan De Haan van zijn aankoop had verwacht. ,,Mensen kunnen je soms aangenaam verrassen'', zei de Friese coach, glimlachend. ,,Bij Groningen overheerste de gedachte dat Huizingh al zo oud was dat ze voorzichtig met hem om moesten springen. Maar bij ons traint hij gewoon twee keer per dag met de groep mee, Harris is nu eenmaal een liefhebber.''

Al snel ontdekte De Haan dat hij de routinier optimaal kon belasten. ,,Vergeet niet dat Huizingh goed kan voetballen. Hij is ook slim, Harris begrijpt het spel. Daarom kan hij ook moeiteloos van positie wisselen. Bovendien schuwt hij het sloperswerk niet. Heerenveen was altijd te aardig. Van mij mogen we de Fair Play Cup ook volgend seizoen winnen, maar ik vond het prettig te zien dat Huizingh soms ouderwets liep te schoffelen. In de eerste helft tegen West Ham vond ik hem niet zo sterk aan de bal. Je kunt zien dat hij nog moet wennen aan het hogere baltempo op dit niveau. Maar toen Harris in de tweede helft voorin begon te sleuren, kwam hij weer in beeld.''

Huizingh verbaast zich inmiddels nergens meer over. Hoe kon hij immers bevroeden dat zijn carrière nog zo'n vreemde wending zou krijgen? Pijn deed het afscheid FC Groningen na de mislukte poging meteen terug te keren naar de eredivisie. ,,Maar uiteindelijk overheerste de vermoeidheid'', vertelde Huizingh gisteravond. ,,Pas na de vakantie groeide het besef dat ik bij Heerenveen wellicht tot meer in staat zou zijn dan alleen maar invallen. Iedereen beschouwt mij als een spits. Maar die rol heb ik vorig seizoen bij FC Groningen slechts noodgedwongen vervuld. Toch speel ik het liefste op het middenveld en bij Heerenveen gaat me dat vooralsnog goed af.''

Zijn lichaam heeft nog niet geprotesteerd. Huizingh: ,,Ik wist niet beter dan dat één keer trainen per dag het beste was voor oudere sportmensen, dat werd me bij FC Groningen ook altijd voorgehouden. Bijna vijf jaar lang heb ik niet meer dan vier keer per week getraind. Bij Heerenveen wordt anders gewerkt en ik blijk die extra inspanningen prima aan te kunnen. Ik heb mijn baan opgegeven om als full-prof te kunnen leven en over mijn leeftijd maak ik me al helemaal niet druk. Ik vind dat oudere voetballers ten onrechte kritisch worden bekeken. Ik wil ook bij Heerenveen op mijn prestaties worden beoordeeld. In principe wordt dit mijn laatste seizoen. Maar dat roep ik al vier jaar.''

    • Robèrt Misset