Officieel onderzoek Brussel Sphinx

De Europese Commissie begint een officieel onderzoek naar de consequenties van de overname van het Nederlandse Sphinx Gustavsberg door de Finse sanitairproducent Sanitec. Zij kwam gisteren tot dit besluit nadat een voorlopig onderzoek had uitgewezen dat Sanitec door de overname mogelijk een te dominante positie krijgt op de Europese keramiekmarkt.

Uit het eerste onderzoek van de Commissie is gebleken dat de nieuwe onderneming op de markt voor wasbakken, badkuipen en toiletpotten in Scandinavië en de Benelux een onaanvaardbaar groot marktaandeel zal krijgen. Zo zou Sanitec-Sphinx in Nederland zes keer groter worden dan haar eerstvolgende concurrent.

Waarschijnlijk zal Brussel de keramiekfabrikanten vragen om onderdelen van het concern te verkopen aan de concurrentie. ,,Het afstoten van activiteiten hoort tegenwoordig bij een overname'', zegt D. van Waes, bestuursvoorzitter van Sphinx. ,,We zullen één van de vier Scandinavische fabrieken moeten verkopen.''

De overname werd op 3 juni bekend gemaakt. Toen zei Sanitec al dat beide bedrijven in Scandinavië duidelijk overlappende activiteiten hadden.

Sanitec wil Spinx voor 13 euro per aandeel (in totaal 264 miljoen gulden) opkopen. De keramiekfabrikant wordt door de Brusselse bezwaren gedwongen om de biedingsperiode te verlengen voorbij de eerder gestelde deadline van 10 augustus. ,,Voor die tijd zullen we de aandeelhouders een nieuwe planning voorleggen'', aldus Van Waes.

De aandeelkoers van Sphinx, die sinds juni voorzichtig richting de 13 euro klom, viel gisteren met ruim 1 euro terug naar 11.60 euro. ,,Een paniekreactie van voornamelijk kleine aandeelhouders'', zegt Van Waes. Vanmorgen vertoonde de koers een licht herstel.

De Europese Commissie heeft vier maanden de tijd om de gevolgen van de overname te onderzoeken. ,,Dat moet sneller'', zegt Van Waes. ,,Zolang de fusie niet rond is staan we stil, en we willen verder.''