NAVO-raketbasis wordt museum

Op Insel Hombroich, het museumeiland van verzamelaar Karl-Heinrich Müller, vindt de bezoeker nu lachende Chinezen van keramiek en een kostuum van Matisse. Vlakbij zijn beroemde architecten als Alvaro Siza bezig een NAVO-raketbasis om te bouwen tot een kunstlaboratorium.

Jaren geleden, in 1982, heeft Nop Maas eens een aantal van die staaltjes onvrijwillige humor verzameld onder de titel Bloomers. `Een bloomer ontstaat waar een naïeve auteur misbruikt wordt door een lezer met een dirty mind,' zo luidt de definitie van Nop Maas. Er komen ook in zijn Bloomers de nodige paters en dominees voor. Een mooie is Vos en haas van E. Laurillard, dat aldus begint

Stichting Insel Hombroich, Neuss-Holzheim. Snelweg A57 tot Neuss-Reuschenberg (15 km ZW van Düsseldorf), vanaf hier borden volgen. Geopend dagelijks 10-18 uur, december en januari gesloten. Toegang 25 DM, kinderen en studenten 12,50 DM, inclusief boerenlunch.

    • Janneke Wesseling